L’acte d’avui, presidit per Antoni Abad, president de la patronal Cecot i conduït per Ramon Talamàs, president del Club Financer i Fiscal, ha servit per posar en comú les principals conclusions de cadascuna de les taules de treball per tal que el Club Financer i Fiscal elabori un document final d’anàlisi i treball que remetrà a la Comissió d’experts creada pel Govern perquè es tinguin en consideració a l’hora de redactar la Reforma Fiscal. Abad ha expressat que “tot i tenir la sensació de que està força tancat i que que algú ens pugui qualificar d’innocents, des de la Cecot s’han fet els deures. Crec que és un exercici de responsabilitat realitzar i presentar propostes perquè, com ja he dit en més d’una ocasió, cal que les administracions escoltin el sector empresarial i cal establir un diàleg permanent”. Abad ha insistit que “l’administració no ens dona res. Sols administra allò que li hem donat”.
Segons la Cecot, una de les conclusions que la patronal extreu del treball realitzat és que cal prioritzar el control de la despesa pública i a partir d'aquí estructurar la tributació de forma proporcionada i equitativa, revisant la relació entre el ciutadà i l'Administració Tributària. És també necessari desmitificar la redistribució per l’ingrés tributari i aprofundir progressivament en la gestió de la despesa. En paraules de Duran-Sindreu, “cal que la gestió tributària s’unifiqui en una sola administració propera al contribuent, en el nostre cas la catalana” i no només això, sinó que “cal un sistema tributari col·laboratiu amb el contribuent i que afavoreixi l’activitat econòmica, no que la penalitzi més enllà d’allò raonable”. I finalment, la Cecot demana “que hi hagi lleialtat institucional per millorar l’eficàcia”.
Taules de treball per la Reforma Fiscal
Els encarregats de presentar les conclusions per àrees han estat els presidents de cada taula de treball: Heribert Padrol, Aflorament de l'economia submergida; Miquel Antoni Pérez, Harmonització fiscal; Àngel Blesa, Llei General Tributària; Antoni Duran-Sindreu, Tributació Directa i Indirecta; Llorenç Maristany, Hisenda Municipal, que han estat coordinats en tot moment per Enric Rius, assessor financer i fiscal de la Cecot.
Entre totes les propostes presentades, Padrol ha destacat el fet de limitar els pagaments en efectiu, rebaixant el límit actual de 2500€ per transacció; la proposta de prohibir els pagaments de nòmines en efectiu. Els mitjans de pagaments alternatius seria la transferència bancària o el xec nominatiu per ingressar en compte; la proposta de combatre el software dissenyat per a l’ocultació de vendes o el fet d’afegir deduccions fiscals en l'IRPF.
Pérez,ha presentat les propostes separades en dos blocs. D’una banda propostes destinades a l’harmonització fiscal dins de la Unió Europea, com pot ser l’establiment de criteris interpretatius comuns per a totes les administracions europees i nacionals en el marc legislatiu o el fet d’avançar en el procés de constitució d’una veritable unió. D’altra banda, propostes destinades a l’harmonització fiscal dins de l’estat espanyol com ara arribar a fer un gran pacte polític que defineixi el nivell de centralització i que li doni estabilitat, evitant que en cada canvi de govern es modifiqui el criteri; fer una descentralització real, cedint la gestió tributària a les administracions properes, evitant duplicitats d’estructures o fomentar la transparència en la gestió tributària.
En matèria de Llei General Tributària, Blesa ha remarcat la necessitat de limitar l’obligació de rebre notificacions electròniques a les Grans Empreses mantenint un caràcter voluntari per a la resta de contribuents; d’establir un únic canal de notificacions al contribuent; d’acabar amb la inseguretat jurídica o de disposar d’accés immediat i permanent per part dels contribuents a la informació que disposa l'administració dels mateixos.
En el seu torn, Durán-Sindreu ha exposat la demanda de prioritzar el control de la despesa pública i a partir d'aquí estructurar la tributació de forma proporcionada i equitativa, revisant la relació entre el ciutadà i l'Administració Tributària, com una de les principals propostes en l’àmbit tributari. En aquesta taula de treball també es proposa reformar l’àmbit de l’IRPF per assolir un tribut més just, equitatiu i redistributiu. Seguint en l’àmbit de la tributació, els participants suggereixen incidir en la lluita contra l’elució fiscal de les multinacionals que obtenen rendes a Espanya i reduir els tipus impositius i eliminar la quasi totalitat de les deduccions en l’Impost de Societats.
En quant a hisenda municipal, Maristany ha destacat el fet de reduir l’aportació de l’Estat als municipis, a partir d’ampliar la contribució directa dels ciutadans a cada municipi; la proposta d’instaurar un IAE que tributi sobre el rendiment i no sobre l’exercici de l’activitat; i el suggeriment d’eliminar la Plusvàlua Municipal amb caràcter general, deixant vigent sols alguna figura especial.