Cecot Internacionalització recomana a les empreses determinació i precaució

El Club preveu que el 2016 no serà tan favorable com el 2015 pel que fa al comerç internacional

La Torre
15 de març de 2016, 15:50
El Club Cecot Internacionalització ha fet un seguit de recomanacions a les empreses exportadores en base al seu informe de balanç del 2015 i perspectives pel 2016 referent al comerç exterior. A l’informe es recullen les valoracions dels representants d’una dotzena d’empreses internacionalitzades que aporten la visió de la microeconomia en el context global.
 
Al seu informe el Club destaca que no hi ha cap dubte que el 2015 ha estat un any favorable gràcies a les polítiques expansives del BCE i a la baixada dels costos de l’energia i les matèries primes. Aquesta base ha permès a moltes economies europees agafar aire. Pel que fa al conjunt de l’economia de l’eurozona, impulsada per la inèrcia del 2015 amb un creixement de l’1,5%, ha iniciat el 2016 amb bones dades.
 
Tanmateix, el Club Cecot Internacionalització destaca en el seu balanç que, tot i les bones dades del 2015, no es preveu que el 2016 pugui ser un any tan favorable pel que fa al comerç internacional i recomana a les seves empreses determinació a l’hora d’aprofitar al màxim els èxits i avenços de l’any anterior, i precaució a l’hora d’anticipar esdeveniments i saber reaccionar a temps per no cometre els errors del passat.
 
L’any 2015, al conjunt de l’estat espanyol, les exportacions van avançar un 4,3% interanual fins arribar als 250.000M d’euros. Un creixement similar al registrat a la zona euro i inferior al del conjunt de la UE. A nivell d’importacions, aquestes van arribar als 274.000M d’euros amb un increment del 3,7% respecte el mateix període de l’any 2014.
 
Si ens centrem a Catalunya, durant el 2015 les exportacions catalanes van augmentar a un ritme superior al del conjunt de les exportacions espanyoles (6,1%). Aquest percentatge va representar un 25,5% del total d’exportacions a l’estat espanyol. Les exportacions catalanes a la UE representen un 65% del total de vendes catalanes a l’exterior i han crescut aquest 2015 un 6,6%. Destaquen els increments de les exportacions al Regne Unit (10,7%), Portugal (10,1%) o Itàlia (14,6%).
 
El Club confirma en el seu informe que Europa, malgrat els esforços del BCE, “està lluny de resoldre la seva crisi de creixement i deflació” i que a nivell mundial, s’albira un “escenari preocupant”.
 
Argumenta que la crisi actual és diferent a la de 2008 ja que més que una crisi de liquiditat, es tracta d’una crisi “d’aversió al risc” que està provocant un escenari clar d’excés d’estalvi amb un dèficit de demanda. 
 
El preu del petroli seguirà baixant 
Segons l’informe, i com també admet l’Agència Internacional d’Energia (AIE), “el petroli seguirà a preu d’enderroc durant el 2016 i el 2017”. Els preus baixos provocaran molt probablement un daltabaix per a la indústria petrolera, per la banca i conseqüentment pels mercats. El suposat acord de l’OPEP a mitjans de febrer per reduir la producció “no servirà de gran cosa més que per fer créixer els preus del cru de forma temporal per deixar-los caure encara més un cop el mercat constati que en realitat ningú ha retallat res”. 
 
Tipus d’interès baixos, també durant el 2016 
Pel que fa als tipus d’interès i les divises, el Club considera que “tot fa pensar que seguirem en un escenari de tipus baixos, especialment a Europa i també al Japó” tot i que argumenta que “queda per veure què farà el BCE durant aquests propers mesos” per tal d’intentar controlar la situació.
 
Quant al preu del dòlar, el Club Cecot Internacionalització evidencia que “està afectant sensiblement a les exportacions dels Estats Units i és molt provable que observem alguna maniobra política encaminada a mantenir la relació dòlar/euro a nivells acceptables”. 
 
Les institucions europees es mouen enmig d’un camp minat 
“Nous núvols  cada vegada més negres i de més calat polític” arriben al conjunt de països de la EU. Segons l’informe, l’amenaça terrorista, el problema del refugiats que amenaça amb “fer saltar pels aires el tractat de Schengen”, el referèndum sobre el Brexit a la Gran Bretanya i en general l’amenaça dels populismes ultres de dreta i esquerra” poden posar en perill la mínima estabilitat de la UE.
 
I és que, segons el Club, la malaltia que poc a poc consumeix la Unió Europea no té el seu origen en l’economia, sinó en la política i la ideologia. “El BCE no pot resoldre, tot sol, els problemes que s’han creat, ni pot restaurar la prosperitat sense voluntat política” afirma l’informe. 
 
La Xina, una transformació indispensable 
El Club Cecot Internacionalització discrepa dels malastrucs que apunten cap a un possible col·lapse de l’economia xinesa i ho fa tenint en compte que les prediccions sobre el risc d’aterratge sobtat de la seva economia no ve d’ara.
 
Segons l’informe presentat, “està clar que la Xina no tornarà a créixer a ritmes del 10%” però matisa que el país té una economia tancada i que compta amb unes reserves de divises considerables que l’han de permetre no enfonsar-se.  
 
Situació complicada pels països emergents 
A criteri dels membres del Club Cecot Internacionalització, “les coses pinten molt més complicades” pels països desenvolupats ja que arrosseguen un deute estatal i corporatiu en dòlars que no podran pagar, amb la conseqüent crisi bancària que això implica. Només l’Índia sembla apartar-se una mica d’aquest tendència i no ha hagut de contenir l’efecte de la frenada xinesa amb una retallada dels tipus. 
 
Any crític als EUA 
Els Estats Units entren aquest any en un període crític: la celebració d’eleccions. Mentre que el mercat laboral sembla presentar signes positius i la taxa d’atur baixa a mínims de diversos anys, les vendes minoristes no acaben d’arrencar. Tot i això, segons el Club, no és un tema preocupant ja que els EUA tenen una economia molt oberta i transparent que, després del sanejament real del sector bancari, ha permès que es recuperi sense problemes. 
 
Incertesa a Espanya després del 20-D 
Segons l’informe del Club, Espanya sembla arrossegar la inèrcia positiva de finals del 2015. Les caigudes dels mercats financers no es reflecteixen en la realitat de les petites i mitjanes empreses, almenys a curt termini. Les carteres de comandes estaven plenes a finals del 2015 i de moment hi ha activitat. Però hi ha hagut un canvi de sentit a nivell mundial i en el cas d'Espanya ha estat més pronunciat degut a la incertesa creada des de les eleccions del 20-D.