El mosquit tigre torna a Terrassa: què cal fer per evitar-lo?

Evitar l'aigua estancada és un dels mecanismes per no trobar-se amb aquest insecte

Un exemplar de mosquit tigre
Un exemplar de mosquit tigre | EP
LaTorre
08 de juny de 2022, 19:18
Arriba la calor i amb ella el mosquit tigre torna a fer-se present a Terrassa. L'Ajuntament ha posat en marxa un estudi per tenir una diagnosi que permeti establir les actuacions que siguin més indicades per controlar la seva presència i evolució. En concret, es farà als barris de les Fonts, Can Gonteres i Can Palet de Vista Alegre en col·laboració amb el servei de control de mosquits del Consell Comarcal del Baix Llobregat, gràcies a un ajut econòmic de la Diputació de Barcelona.

L'objectiu de l'estudi és conèixer la problemàtica que generen aquests insectes i concretar, així, les actuacions preventives que poden ser més efectives. Es visitaran els carrers on s’han detectat més incidències per analitzar l'origen del focus, ja sigui inspeccionant la via pública (parcs, jardins, fonts, torrents, embornals...) com visitant els domicilis particulars, on s’aprofitarà per reforçar la tasca divulgativa i de prevenció. També forma part d’aquest estudi l’anàlisi d’embornals, que es realitzarà a tres carrers del barri del Centre, com són els de la Font Vella, el de Gabriel Querol i el del Notari Badia).

Què és el mosquit tigre i com evitar-lo?
El mosquit tigre és originari del sud-est asiàtic i es va detectar a Catalunya per primera vegada l’estiu de 2004. S’identifica per les seves ratlles blanques al cap, el cos i les seves potes negres i llargues. Les seves larves proliferen en llocs d’acumulació d’aigua i el seu període d’activitat es concentra entre els mesos de maig i setembre. Viu en àrees urbanes, vola baix i pica, especialment, de dia.

El mosquit tigre té la capacitat d’actuar com a vector de transmissió d’algunes malalties, com són les arbovirosis: Chikungunya, Dengue i Zika.Les persones que detectin possibles punts de cria poden contactar amb el servei de Protecció de la Salut, del servei de Medi Ambient de l’Ajuntament. A més, també poden compartir les seves observacions a través de l’App Mosquito Alert.

L’Ajuntament participa en aquest projecte per sisè any consecutiu, ja que és una manera de millorar el seguiment, estudi i control del mosquit tigre i del mosquit de la febre groga. Només cal que, en cas de detectar algun exemplar o punts d’aigua estancada, les persones facin una fotografia i l'enviïn a través de l’aplicació mòbil en aquesta plataforma d’alerta ciutadana que investiga i controla l’expansió d’aquests insectes. Les dades generades són útils per la ciència, ja que permeten estudiar la distribució geogràfica i la seva estacionalitat durant tot l’any. 

Consells a seguir:
  • Buidar i posar sota cobert els objectes en els quals es pugui acumular aigua (gerros, galledes, plats d’animals domèstics, plats sota els testos...) i evitar la seva inundació. 
  • En recipients destapats (per exemple, bevedors per a animals) cal que l’aigua es renovi dos cops per setmana, com a mínl eliminar qualsevol cúmul d’aigua.
  • Les canaleres de recol·lecció d’aigües de les teulades han d’estar netes de restes vegetals i els embornals dels patis han d’estar nets.
  • Mantenir en condicions higienicosanitàries òptimes les piscines, basses i estanys.