19
de gener
de
2012
Les obres de canalització del gasoducte Martorell-Figueres al pas per a la nostra ciutat han patit un imprevist que podria retardar els terminis fixats. Segons informa l'Ajuntament, a hores d'ara estan resolts tots els possibles dubtes o ajustos del traçat amb una excepció. La paralització de les obres de perllongament dels Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) ha provocat que, en contra del previst, l’estructura del dipòsit de trens encara no hagi estat coberta amb les terres corresponents. Això provoca que la construcció del gasoducte, que s'havia de situar sobre d'aquest dipòsit tampoc es pugui dur a terme. D'aquesta manera, s'obliga a traslladar la canonada lleugerament i puntualment cap al nord, per tal de salvar el forat encara existent.
La canonada farà un total de 164,203 quilòmetres des de Castellvi de Rosanes a Avinyonet de Puigventós, dels quals un total de 6.798 metres aniran pel terme municipal egarenc.
Inicialment, el gasoducte passava per terrenys situats al nord del municipi sense relació amb les altres infraestructures existents a la zona. Però a petició de l'Ajuntament, el traçat es va modificar de manera que tot i transcórrer sempre al nord de la B-40 o Quart Cinturó s'acostés a ell en la mesura del possible. De manera específica, al seu pas per les carreteres (Rellinars, Matadepera i Castellar) es clavarà prèviament una canonada de diàmetre superior que permetrà col·locar la canonada del gasoducte sense afectar al trànsit.
La canalització va arribar a finals d'octubre a Terrassa des de Viladecavalls. El gasoducte travessa el Torrent de Ca N'Amat, la Riera de Can Bogunyà, el Torrent de Vallparadís i, posteriorment, creuarà la carretera BV-1221 i la Riera de Les Arenes aprofitant el pas existent al nord del polígon Matadepera, el polígon industrial Nord de Terrassa i els barris perifèrics de la ciutat situats al nord del terme municipal. I, abans d'abandonar la ciutat, creuarà el Torrent del Sagrement fins a situar-se ben a prop de la zona de la carretera C-1415a. A partir d'aquí, gira a l'est i entra en territori de Sabadell.
Des dels serveis tècnics municipals s’està efectuant el seguiment de l’obra amb la finalitat de procurar pel seu bon desenvolupament i per a que l’afectació al territori sigui mínima. Aquesta no ha estat l'única dificultat que s'està trobant un gasoducte que al seu pas de Martorell a Figueres passa per terrenys delicats, per implicar paratges naturals, com els que travessa per la Selva o el Gironès. Malgrat tot, la Generalitat té previst que l'obra, promoguda per l'anterior govern espanyol finalitzi l'any 2014.
A un metre de profunditat
En condicions normals la canonada anirà enterrada un mínim d'1 metre de profunditat. Al seu costat es farà un corredor de 4 metres d'amplada (2 metres a banda i banda) amb servitud permanent de pas. Segons l'Àrea de Planificació Urbana de l'Ajuntament, finalitzades les obres en aquesta zona es podrà llaurar i cavar a una profunditat major de 50 centímetres, plantar arbres o arbustiva de port alt i realitzar obres, construccions o edificacions sense permís de l'administració. Però a més dels 2 metres de protecció a banda i banda de la canonada, també s'han de fer bandes de 8 metres d'amplada a cada costat, en els quals està prohibit realitzar obres o edificacions sense permís de l’administració.
D'aquesta manera, el procés constructiu consisteix en la tala d'arbres que es troben situats al traçat marcat i en l'obertura d'una pista de treball que, en situacions normals, és de 24 metres d'amplada, i en espais protegits és de 17 metres d'amplada, retirant la capa vegetal i deixant-la a un costat.
En l'apartat tècnic i per ordre d'execució, la instal·lació consta de l'estesa de canonades i corbat, soldadura, revestiment de la canonada, obertura de rasa i col·locació en rasa, el tapat d'aquesta, les unions dels trams, fer les corresponents proves hidràuliques, restituir la zona amb terra vegetal i fer les replantacions.