El Vallès Occidental demana 13 milions d'euros per recuperar-se de la ventada

El Consell Comarcal afirma que segons les primeres dades es necessiten 10,2 milions d'euros destinats a sòl urbà i 2,8 milions per a danys en sòl forestal | En municipis com Sabadell i Terrassa, s'han constituït Associacions de Propietaris Forestals per poder actuar conjuntament

La Torre
28 de gener de 2015, 17:50
Actualitzat: 17:50h
Les valoracions fetes pels municipis del Vallès Occidental després del temporal de vent del 9 de desembre han posat de manifest la gran afectació que ha patit la comarca. Els ajuntaments han demanat un total de 13 milions d’euros a les administracions superiors, Generalitat de Catalunya i Diputació de Barcelona, per poder fer front a les diferents actuacions que s’han fet o que cal fer els propers mesos. Els arbres caiguts arriben als 500.000 i els municipis demanen celeritat a l’hora de rebre els ajuts per tal de poder netejar el bosc i evitar que aquest sigui un polvorí a la temporada de calor.
 
Recentment, representants dels ajuntaments més afectats s’han reunit amb representants del Consell Comarcal, el Departament de Governació de la Generalitat, el Departament d’Agricultura, la Diputació de Barcelona i Forestal Catalana. A la reunió van assistir els regidors de Medi Ambient i Sostenibilitat de Sabadell, Lluís Monge, i de Terrassa, Eva Herrero. També hi van participar els regidors de Castellar, Aleix Canalís i de Sentmenat, Joan Casoliva. Per part del Consell Comarcal, l’alcalde d’Ullastrell i delegat de Medi Natural, Joan Ballbé va ser l’encarregat de presidir i coordinar la reunió.
 
Els municipis han sol·licitat, en conjunt, 13 milions d’euros a la Diputació de Barcelona i 5 milions d’euros al Departament de Governació. En alguns casos, però, les peticions d’ajuts s’han duplicat i el total són 13 milions els necessaris, segons les primeres dades: 10’2 milions en sòl urbà i 2’8 milions per a danys en sòl forestal.
 
Durant la trobada es va posar de manifest que cal una actuació urgent als boscos de la comarca per tal que abans de l’estiu s’hagin pogut retirar els arbres caiguts arran de la ventada. Els municipis van demanar a la Generalitat i la Diputació la màxima celeritat a l’hora d’atorgar els ajuts. Des del Consell Comarcal es treballarà amb les dues administracions per tal que els ajuts siguin complementaris i es celebrarà una reunió en la qual intervindran els tres nivell d’administració supramunicipal.
 
5 milions demanats a la Generalitat
 
Per part de la Generalitat, des del departament de Governació es va afirmar que s’estan tramitant uns Fons de Contingència Pressupostària que requereixen un acord de Govern i que inclouran ajuts per les ventades a les comarques de Barcelona del 9 de desembre i també pel temporal a les comarques gironines de l’última setmana de novembre. En aquest cas, es va requerir als ajuntaments que presentin la documentació que se’ls ha requerit amb la màxima celeritat i es va afirmar que els ajuts no podran arribar al total de 5 milions d’euros que han demanat els ajuntaments. També es va afirmar que els ajuts seran per destinar a actuacions a sòl urbà i s’està estudiant si també s’amplia a camins de prevenció d’incendis.
 
Les afectacions a l’entorn forestal públic s’hauran de subvencionar amb els ajuts de la Diputació de Barcelona, que preveu concretar els imports en les properes setmanes. Els tècnics de la Diputació van constatar però que segons els seus càlculs s’han vist afectades un total de 548 hectàrees de bosc d’àmbit públic.
 
Afectacions als boscos de titularitat privada
 
Pel que fa a l’afectació privada properament es farà una reunió amb els propietaris forestals i les ADF, coordinada pel Consell Comarcal, per tal de poder concretar les actuacions a fer. En determinats municipis, com Sabadell i Terrassa, s’han constituït Associacions de Propietaris Forestals per poder actuar conjuntament.
 
Des de tots els àmbits es considera que cal una avaluació dels costos de retirada ja que en el primer moment molts propietaris no van poder fer una avaluació acurada per l’impossibilitat d’accedir al terreny pels arbres caiguts.
 
Des del Departament d’Agricultura de la Generalitat, el subdirector general de Boscos, Xavier Clopés, considera que actualment hi ha una demanda de fusta molt elevada i que les pròpies empreses del sector poden absorbir gran part de la fusta caiguda. Des de l’empresa pública Forestal Catalana, que ha visitat la zona, s’ha fet arribar una comunicació als propietaris per si tenen dificultats per vendre la fusta i especificant els criteris de retirada.
 
Afectacions a rieres

 
Els ajuntaments també van mostrar la seva preocupació per les afectacions a les lleres de les rieres. En aquest cas, les competències d’actuació són de l’Agència Catalana de l’Aigua. Des del Consell Comarcal s’ha adreçat una carta a l’ACA on es demanen actuacions urgents en aquest terreny.