Matadepera decidirà el futur del camp de golf municipal aquest divendres

La votació determinarà si la gestió s’externalitza o si l'espai es transforma en un parc públic davant del poc ús i l'alt cost de manteniment

Instal·lacions municipals del camp de golf de Matadepera
Instal·lacions municipals del camp de golf de Matadepera | Alber Segura / ACN
Redacció
09 de juliol del 2024
Actualitzat a les 11:06h

Els habitants de Matadepera participaran, aquest divendres, en una consulta popular per decidir el destí del camp de golf municipal, l'únic de gestió pública a Catalunya. L'Ajuntament ha convocat aquesta votació a causa del baix ús i l'alt cost de manteniment de l'equipament, que s'eleva a 250.000 euros anuals.

El camp de golf, inaugurat el 1994, compta actualment amb uns 60 abonats i una vintena d'usuaris diaris. L'Ajuntament planteja dues opcions: externalitzar la gestió a una empresa especialitzada, proposta defensada pel Club de Golf La Mola, o transformar l'espai en un parc públic, una idea que compta amb el suport de diverses entitats locals.

L'entitat Matadeterra proposa convertir el camp de golf en un parc públic accessible per a tota la comunitat. Pilar Oller, membre de l'entitat, assenyala que un espai de 14 hectàrees no hauria de ser restringit a un nombre tan baix d'usuaris: "Pot ser un espai per a fer-hi activitat esportiva, social, per a escoles". Matadeterra també planteja rehabilitar la masia de Can Vinyers, del segle XV, per convertir-la en un ecomuseu. 

Per contra, el Club de Golf La Mola defensa la continuïtat del camp, subratllant la seva excepcionalitat i preus populars. El president del club, Carlos Iribarren, proposa externalitzar la gestió a una empresa especialitzada que pugui realitzar les millores necessàries per fer viable l'equipament. "És un actiu, però no s'ha sabut gestionar bé", denuncia. 

Aquest divendres, els veïns de Matadepera majors de 16 anys podran votar al Casal de Cultura per decidir el futur del camp de golf. Si es decideix tancar-lo, l'Ajuntament començarà a planificar la transformació de l'espai en un parc públic. Si es manté obert, es buscarà una empresa que pugui gestionar-lo de manera eficient. Els resultats es preveuen per al mateix vespre.

Entre el sí i el no

El camp de golf es va construir gràcies a un acord entre l'empresa constructora Gumara S.A. i l'Ajuntament, que va rebre 62 hectàrees de terreny a canvi de permisos per edificar habitatges. Tot i que inicialment les finances del camp eren equilibrades, la manca d'abonats va portar a un deute acumulat de 2,3 milions d'euros i el 2010, l'Ajuntament es va fer càrrec de la gestió. 

L'alcalde de Matadepera, Guillem Montagut, critica que s'hagin destinat contínuament fons públics a un equipament deficitari sense una gestió adequada. "Només s'hi enterren diners, sense cap mena de gestió ni analitzar si el personal que hi havia era necessari", afegeix. Montagut destaca que els 250.000 euros anuals que es gasten en mantenir el camp de golf no compensen el seu ús limitat.