24
de setembre
de
2014
El Consell Comarcal del Vallès Occidental i el Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental han iniciat el projecte ‘Recooperem, cuina per compartir’ que té per objectiu abastir amb aliments cuinats famílies de la comarca que tenen necessitats socials concretes, ja sigui per la seva situació econòmica com per la seva situació de dependència, garantint la inclusió social.
D’altra banda, aquest projecte garanteix el màxim aprofitament alimentari i evita el malbaratament dels aliments.
Aquesta iniciativa està finançada a parts iguals per les dues institucions comarcals que col·laboren en el seu desenvolupament. Al conveni marc signat entre el Consell Comarcal i el Consorci de Residus s’hipoden adherir, per col·laborar en diferents actuacions: les empreses i/o entitats d’alimentació i/o restauració, amb menjar sobrant que vulguin cedir; els ajuntaments de la comarca que participin en la cerca de famílies beneficiàries del projecte i/o en el magatzem i distribució del menjar i les entitats de voluntariat que participin en la logística del projecte.
Recooperem és una iniciativa de caire social i s’inclou dins del programa de població fràgil i inclusió social que porta a terme el Consell amb l’objectiu de donar suport a les persones més vulnerables per lluitar contra la pobresa i afavorir l’equitat d’accés a recursos. Alhora, el projecte aconsegueix reduir el nombre d’aliments en bon estat que actualment acaben a les escombraries ja que no existia cap canal d’aprofitament organitzat.
La distribució d’aliments es fa amb la col·laboració de les escoles públiques, les empreses de càtering operadores dels serveis de menjador, els ajuntaments vallesans i els rebosts municipals. També hi poden participar els restaurants que es vulguin adherir a la proposta. En acabar el servei de l’escola, l’aliment cuinat que no ha estat servit es reparteix en recipients que s’etiqueten amb informació rellevant (aliment, quantitat i data de congelació) , es congelen a -18oC i es distribueixen un cop per setmana a través del Rebost Municipal.
Tenen una caducitat màxima de 3 mesos si es conserven congelats. El Rebost de cada municipi fa la distribució a les famílies que segueixen els criteris establerts. Una experiència semblant ja es va portar a terme a Viladecavalls, promotors de la idea. El projecte es difondrà als 12 municipis de l’Àrea Bàsica de Serveis Socials (ABSS) i altres de la comarca que puguin estar interessats.
En aquest cas, el Recooperem s’ha iniciat amb una prova pilot el darrer mes de juny a Rellinars i es preveu que es pugui estendre a altres poblacions aquest mes de setembre. Les destinatàries són persones amb valoració de dependència o risc d’urgència social. Es prioritzen persones grans, individus i famílies sense autonomia o manca de recursos per cuinar a casa.
D’altra banda, aquest projecte garanteix el màxim aprofitament alimentari i evita el malbaratament dels aliments.
Aquesta iniciativa està finançada a parts iguals per les dues institucions comarcals que col·laboren en el seu desenvolupament. Al conveni marc signat entre el Consell Comarcal i el Consorci de Residus s’hipoden adherir, per col·laborar en diferents actuacions: les empreses i/o entitats d’alimentació i/o restauració, amb menjar sobrant que vulguin cedir; els ajuntaments de la comarca que participin en la cerca de famílies beneficiàries del projecte i/o en el magatzem i distribució del menjar i les entitats de voluntariat que participin en la logística del projecte.
Recooperem és una iniciativa de caire social i s’inclou dins del programa de població fràgil i inclusió social que porta a terme el Consell amb l’objectiu de donar suport a les persones més vulnerables per lluitar contra la pobresa i afavorir l’equitat d’accés a recursos. Alhora, el projecte aconsegueix reduir el nombre d’aliments en bon estat que actualment acaben a les escombraries ja que no existia cap canal d’aprofitament organitzat.
La distribució d’aliments es fa amb la col·laboració de les escoles públiques, les empreses de càtering operadores dels serveis de menjador, els ajuntaments vallesans i els rebosts municipals. També hi poden participar els restaurants que es vulguin adherir a la proposta. En acabar el servei de l’escola, l’aliment cuinat que no ha estat servit es reparteix en recipients que s’etiqueten amb informació rellevant (aliment, quantitat i data de congelació) , es congelen a -18oC i es distribueixen un cop per setmana a través del Rebost Municipal.
Tenen una caducitat màxima de 3 mesos si es conserven congelats. El Rebost de cada municipi fa la distribució a les famílies que segueixen els criteris establerts. Una experiència semblant ja es va portar a terme a Viladecavalls, promotors de la idea. El projecte es difondrà als 12 municipis de l’Àrea Bàsica de Serveis Socials (ABSS) i altres de la comarca que puguin estar interessats.
En aquest cas, el Recooperem s’ha iniciat amb una prova pilot el darrer mes de juny a Rellinars i es preveu que es pugui estendre a altres poblacions aquest mes de setembre. Les destinatàries són persones amb valoració de dependència o risc d’urgència social. Es prioritzen persones grans, individus i famílies sense autonomia o manca de recursos per cuinar a casa.