TxT i ERC aproven el pressupost més alt de la història de Terrassa sense el suport de l'oposició

Els comptes pel 2022 son de 280,6 milions, 20 més que al 2021

Isaac Albert ha presidit la sessió davant l'absència de l'alcalde, Jordi Ballart.
Isaac Albert ha presidit la sessió davant l'absència de l'alcalde, Jordi Ballart. | ERC Terrassa
19 de novembre de 2021, 14:05
Actualitzat: 22 de novembre, 9:37h

El govern municipal de Tot per Terrassa (TxT) i Esquerra Republicana (ERC) ha aprovat aquest divendres, en ple extraordinari, el pressupost de l'Ajuntament de Terrassa pel 2022. Es tracten d'uns comptes de 280,6 milions d'euros, dels quals 215 van a despeses ordinàries, 19 a inversions i 45, a les societats municipals. Són xifres superiors als dos anteriors, tenint en compte que el 2020 en van ser 208 i al 2021, 260,5.

Dies enrere, el govern els va presentar com a "punt d'inflexió de la ciutat després de la pandèmia", però els comptes no han convençut l'oposició. Per una banda, Junts i PSC s'han abstingut, mentre que Ciutadans hi ha votat en contra amb forts retrets contra el repartiment dels fons i la gestió general del govern de TxT i ERC, a qui han acusat de la falta de participació.

El primer tinent d'alcalde Isaac Albert, que amb l'absència de Jordi Ballart ha presidit la sessió, ha encetat el debat assegurant que darrere d'aquestes xifres "hi ha molta feina" i ha aprofitat per donar les gràcies als serveis tècnics. A més, tot i la "cautela", aquests pressupostos pretenen afrontar un 2022 que ha de ser l'any "de la recuperació econòmica i social". Pel que fa a les plusvàlues, ha dit que "no condicionen en excés". Els pressupostos, ha afegit, "consoliden esforços de molts anys" en àmbits com la mobilitat, la neteja i urbanisme.

La primera portaveu de l'oposició a parlar ha estat Meritxell Lluís, de Junts per Terrassa, qui s'ha mostrat molt crítica amb els comptes aprovats: "Aquest no és el nostre pressupost". En aquest sentit, ha explicat que les 11 esmenes presentades pel seu grup tan sols eren a "tall d'exemple". Albert ha replicat apuntant que es tractava d'esmenes "molt polítiques" i que algunes d'aquestes actuacions ja les contempla el pressupost sota l'ala d'altres projectes o estan previstes per un futur. Per això, el govern ha votat en contra de totes les esmenes.

El segon portaveu a intervenir ha estat Javier González, de Ciutadans, qui ha demanat al govern una rebaixa de l'1'5% en els ingressos argumentant que "és poc seriós" incorporar el benefici de 12 milions de l'Ajuntament per l'impost de plusvàlua, tombat dies enrere pel Tribunal Constitucional. Aquest reajustament, ha dit, faria uns pressupostos "realistes". Isaac Albert, en nom del govern municipal ha tombat l'esmena dient que Ciutadans "ha dimitit de fer política i propostes" i afegint que els comptes "no vénen condicionats per la plusvàlua".

L'últim a intervenir en el torn d'esmenes ha estat Alfredo Vega, portaveu del grup municipal del Partit dels Socialistes (PSC). L'exalcalde ha mostrat la seva satisfacció per l'increment del pressupost, però ha presentat les esmenes del seu partit, les quals instaven el govern a augmentar el pressupost a l'augment del parc d'habitatge, la neteja amb èmfasi en la recollida efectiva de residus, l'educació i la lluita contra l'abandonament escolar, la participació veïnal, la mobilitat. Sobre aquests, ha dit, el PSC "vol conèixer el posicionament del govern". 

L'oposició critíca els comptes amb retrets
Al seguent torn, Meritxell Lluís ha acusat el govern municipal d'aprovar propostes de resolució "per quedar bé i després deixar-les a un calaix". En aquest sentit, ha afegit que l'executiu de TxT i ETC "massa sovint troba excuses" i també ha criticat que "falten pactes amb la societat civil". D'aquesta manera, segons Lluís, "es farien reals les potencialitats de la ciutadania, entitats i empreses". També ha assegurat que el seu grup "seguirà fent propostes agradi o no agradi". La seva abstenció, ha conclòs, ve motivada pels pressupostos, però també per la "manera de governar" de l'executiu.


Ciutadans, per la seva banda, ha criticat les dotacions a Presidència demanant la presència de Jordi Ballart a les sessions plenàries, encara que fos telemàticament. També ha criticat que no pugin dotacions, segons els seus càlculs, en manteniment urbà, medi ambient, sanitat, i que baixin els de tecnologia -fent èmfasi en la seguretat contra atacs informàtics- i el d'ocupació.

Vega ha tornat a intervenir per remarcar la idea que la ciutat "mereix tenir un alcalde aquí present" tot i admetre la seva "comprensió" per la situació de Ballart. A banda, ha criticat la "manca d'iniciativa" d'un govern que "prometia ser el canvi". En la mateixa línia, ha posat en dubte que el pressupost "pugui afrontar" reptes de la ciutat com la sostenibilitat o la recuperació econòmica. A més, ha aprofitat per lamentar que el govern "no fa diagnosi de les bases pel futur i no incorpora estratègies". També ha destacat que "no existeix un pla per enfortir el comerç local i hi ha una despesa exagerada en diversos àmbits".

A la rèplica del govern, Isaac Albert ha aprofitat per replicar el portaveu de Ciutadans tot recordant que "si aquest és el pressupost més alt de la història, és perquè la majoria de partides pugen". Lluïsa Melgares ha destacat que el pressupost "és per les persones, dona importància a la millora de l'espai públic, i vol fer de l'Ajuntament, una administració eficaç". A més, ha mostrat la seva satisfacció per la gestió dels més de 19 milions d'euros en inversions. A més, ha titllat els comptes com a "polítiques" per crear una ciutat "resilient".