Un pas per fer més digne Ca n'Anglada de Terrassa

En una primera fase de l'esponjament, que ha començat avui, es preveu l’enderroc de tres blocs amb un total de 72 habitatges

La Torre
28 de febrer de 2014
Visita a les obres d'inici de l'enderroc d'habitatges a Ca N'Anglada Foto: D.T.

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, i l’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, han visitat avui el primer bloc d’edificis de Ca n’Anglada que s’enderroca en el marc del procés d’esponjament del barri. El projecte de remodelació urbanística preveu, en una primera fase, la desaparició de tres blocs de pisos molt deteriorats, que sumen un total de 72 habitatges, 24 cadascun, i el reallotjament dels seus veïns. El projecte complert de remodelació urbanística preveu enderrocar nou edificis, amb un total de 184 habitatges i 22 locals comercials.
 
Les obres d’enderroc, licitades i adjudicades pel consistori, han començat avui en el bloc 9, i properament continuaran en els blocs 7 i 8. Es preveu la finalització d’aquesta primera fase durant l’any 2015.
 
La intervenció per a l’esponjament de Ca n’Anglada suposarà una inversió total de 6 MEUR, que aporten a parts iguals l’Agència de l’Habitatge de Catalunya (AHC) i l’Ajuntament de Terrassa, segons un conveni signat el setembre de 2012. L’Institut Català del Sòl (INCASÒL) en col·laboració amb els serveis tècnics de l’Ajuntament de Terrassa, són els encarregats de la gestió de les expropiacions dels pisos afectats i de l’assistència tècnica en el procés de reallotjament.
 
En aquest sentit, a hores d’ara el consistori de Terrassa ha adquirit 39 dels pisos afectats per aquesta primera fase de l’esponjament: tots els del bloc 9 que ara s’enderroca i part dels situats als blocs 7 i 8. La majoria dels residents d’aquests pisos adquirits són gent gran i amb problemes de mobilitat, que necessitaven una atenció prioritària. El 60% dels pisos estaven hipotecats.
 
De moment, 13 famílies han estat reallotjades en tres edificis d’obra nova amb protecció oficial del barri de Torre Sana, que ha construït i gestiona la Societat Municipal d’Habitatge de Terrassa (SOMUHATESA). A més, en 7 casos s’ha aconseguit, per primera vegada en un procés d’expropiació, la condonació del deute hipotecari amb el bancs. També hi ha hagut casos de famílies que han optat per un habitatge del mercat lliure.
 
L’espai que deixaran els blocs 9, 8 i 7 de Ca n’Anglada acollirà una zona verda i espais públics, contribuïnt així a l’esponjament i la millora de la qualitat urbana del barri i de la vida veïnal.

En el transcurs de la visita, l’alcalde ha dit que “l’esponjament de Ca n’Anglada implicarà una millora radical de l’aspecte del barri i de la qualitat de vida dels seus veïns i veïnes, amb la creació de nous espais lliures que fomentaran la cohesió social” i ha afegit que en aquest procés “l’Ajuntament ha primat per sobre de tot les persones, tots i cadascuns dels afectats i afectades, estudiant un per un els casos per assegurar el dret fonamental de totes les persones a un habitatge digne. Ha estat un procés llarg, sovint difícil, però ha valgut la pena”. 

Tant l’alcalde com el conseller s’han felicitat per la bona entesa i la col·laboració entre els dos equips tècnics implicats, així com pel procés de negociació amb els bancs i el reallotjament de les famílies afectades. L’alcalde ha destacat que l’obra  que comença avui “és fruit d’un procés que ha esdevingut un exemple modèlic per a altres municipis que també fan actuacions similars” i ha recordat que “és la primera operació de reallotjament de famílies, d’aquesta magnitud i característiques, que fan un Ajuntament i la Generalitat, conjuntament, a tot Catalunya”.
 
 
21 MEUR de la Llei de barris per al Districte II
A banda del projecte d’esponjament que ara s’inicia, Ca n’Anglada va ser escollit, juntament amb els altres tres barris que formen el Districte II de Terrassa, en la primera convocatòria d’ajuts de la Llei de barris, resolta l’any 2004.
 
Aquell projecte va comptar amb un pressupost total de 17 MEUR dels quals 8,5 MEUR van procedir dels fons de la Llei de millora de barris, àrees urbanes i viles que requereixen atenció especial i els altres 8,5 MEUR van ser aportats per l’Ajuntament . El programa d’actuacions, dissenyat i impulsat per l’Ajuntament terrassenc, va permetre abordar la renovació urbana dels barris de Ca n’Anglada, Riera de les Arenes, i l’àmbit de llevant. També va incloure el desplegament de programes de caràcter social i de foment de la participació.
 
Una vegada finalitzades les actuacions d’aquell projecte l’any 2008, la intervenció al Districte II va prosseguir amb l’anomenat programa de continuïtat, també emmarcat en la Llei de barris. En aquest cas, es va focalitzar en la remodelació de l’entorn del Mercadal, el nou casal cívic a l’est de la Riera de les Arenes, l’ampliació del Centre Cívic del Districte II i l’impuls de nous programes socials, com ara el Servei d’Informació i Orientació al Nouvingut. El pressupost d’aquest programa de continuïtat per a la totalitat del Districte II va ser de 4 MEUR, dels quals la meitat venien del Programa de barris. El finançament de totes aquestes actuacions ha anat a càrrec d’ambdues administracions a parts iguals.

La Xarxa de Solidaritat Popular ha aprofitat la presència del conseller per reclamar transport públic a preus assequibles. A Santi Vila li han cridat. "Transport públic a preus Populars".