Vapor.0: el projecte que vol convertir Terrassa en la capital del turisme industrial

La ciutat aspira a rebre 6,9 milions d’euros dels fons Next Generation per transformar la ciutat fins al 2023

Masia Freixa de Terrassa.
Masia Freixa de Terrassa. | ACN / Albert Segura
21 de setembre de 2021
Actualitzat: 05 d'octubre, 19:07h
Explicar la revolució industrial des de Terrassa. Aquest és l'objectiu del projecte Vapor.0 que aspira a tenir una dotació de 6,9 milions d'euros dels fons Next Generation per remodelar el llegat industrial de Terrassa fins a l'any 2023. Vapor.0 s'ha presentat aquest dimarts 21 de setembre a la Masia Freixa i el projecte contempla d'un seguit canvis del model urbanístic de la zona industrial de Terrassa per convertir-la en la capital industrial de Catalunya però amb la mirada posada a ser un referent arreu de l'estat espanyol i, per què no? A Europa. 

Fins a 22 accions estructurades en quatre eixos volen remodelar i adequar diversos edificis industrials i modernistes de la ciutat per convertir-la en un pol d'atracció turística. El regidor de Turisme, Pep Forn, ha posat en valora que a la ciutat hi ha edificis per explicar tot el que envolta la industrialització de finals del segle XIX.

Des de les indústries, els magatzems, les cases senyorials, les bòbiles, etc. Terrassa compta amb més de 100 elements patrimonials protegits relacionats amb la indústria. És per això que el projecte preveu aglutinar-ho tot i crear nous espais museístics, rutes i noves experiències alhora que busca reconvertir espais i places en zones de referència culturals.  

Per la seva banda, la portaveu del govern local i tinenta d'alcaldia de Territori i Sostenibilitat, Lluïsa Melgares, ha insistit en el fet que "és una gran oportunitat que no podem deixar escapar per preservar el patrimoni industrial de finals del segle XIX generant activitat econòmica i amb un desenvolupament sostenible. 

La Masia Freixa, centre d'interpretació del modernisme industrial 
Entre les 22 accions previstes en el projecte Vapor.0 destaca la rehabilitació de la Masia Freixa com a centre d'interpretació del modernisme industrial. Aquest emblemàtic edifici doncs, es vol convertir en l'epicentre de tot el que té a veure amb la nova marca Terrassa. Actualment ja acull l'oficina de Turisme però hi ha una inversió prevista d'un milió d'euros per fer reformes de fusteria, impermeabilització de l'espai, etc. També hi ha el compromís de la família de donar a la ciutat els mobles originaris de la casa, per convertir-la en un museu. 

Un altre dels projectes és la rehabilitació de la Casa Alegre de Sagrera creant nous espais per noves experiències turístiques. També es vol dotar tecnològicament la Sala Muncunill -un antic magatzem- per acollir noves exposicions. El Condicionament terrassenc s'ha d'acabar de remodelar per convertir-lo en el futur Centre de la Cultura Popular Catalana de Terrassa. 
 

Presemtació del projecte Vapor.0 Foto: Aj. Terrassa


També es vol acabar la rehabilitació de l'antic ajuntament de Sant Pere, urbanitzar la plaça Freixa i Argemí o remodelar la plaça Mossèn Cinto Verdaguer. Entre els eixos del macroprojecte destaca la transició digital per tal d'aconseguir experiències immersives, aplicar la intel·ligència artificial o utilitzar les dades per fer ofertes turístiques personalitzades. Finalment, l'objectiu del projecte també passa per fer de Terrassa un pol turístic des d'on surtin rutes del modernisme industrial. 

El govern local ha presentat el projecte a les bases del ministeri d'Indústira, Turismo y Comercio i està previst que en un parell de mesos es conegui si la proposta terrassenca rebrà o no els fons pressupostats per dur a terme una transformació que té la voluntat de marcar un abans i un després a Terrassa. Si finalment la ciutat rep la subvenció, caldrà que totes les accions estiguin finalitzades el mes de desembre del 2023. Per contra, si Terrassa queda fora de la partida, des del govern s'han compromès a tirar igualment el projecte endavant, però amb un termini més llarg.