26
de juny
de
2017, 14:01
Actualitzat:
15:13h
Terrassa compta, des d'aquest dissabte, dia de Sant Joan, amb un nou element d'imatgeria. Es tracta de l'Àliga de Terrassa, una figura de nova creació amb un paper bastant protocolari.
L'àliga és un dels elements de bestiari festiu més antics, documentada des del segle XIV, però de què a Terrassa no hi ha constància. Amb una expressió ferotge i vigilant, l'àliga simbolitza el poder municipal: és per això que sol portar una corona al cap i l'escut de la ciutat, com és el cas de la de Terrassa. Com a curiositat, la corona incorpora una pedra de cadascuna de les muntanyes que envolten la ciutat.
En representar el poder, les àligues d'arreu de Catalunya solen tenir un paper força protocolari i un lloc destacat en processons, cercaviles i actes solemnes. De fet, a això es limitarà el seu paper a la Festa Major de Terrassa d'aquest cap de setmana vinent: ballarà a l'acte d'inici de la Festa, i a la sortida d'ofici del diumenge.
La nova figura, finançada a través de micromecenatge, l'ha construït Jordi Grau, que també és el responsable d'altres elements de la ciutat com el Drac de Terrassa, les restauracions dels Gegants o els Capgrossos de l'Any. L'Àliga mesura poc més de tres metres, i pesa uns 35 quilos, fet que la fa molt fàcil de portar i de ballar.
L'Àliga s'ha presentat aquest dissabte amb una festa al raval de Montserrat. Després de llegir els missatges de benvinguda, les àligues de Badalona i Vilafranca han apadrinat la nova figura, que ha estrenat el seu ball de mà de la seva primera dansaire, la Clàudia Alsius.
El Drac i els Gegants també han fet un ball en honor al nou element d'imatgeria, i els Bandolers, els Federins, els Minyons, els Bastoners i la Pàjara l'han rebut, més tard, a la plaça Vella, que s'ha omplert de cultura popular per donar la benvinguda a un element que està cridat a consolidar-se com un nou símbol de la ciutat
L'Àliga de Terrassa, a la plaça Vella. Foto: Joaquim Albalate