Opinió

A mig mandat. Cap a on anem

"Sabíem que hi hauria sotracs i dificultats, sens dubte, però ningú no s’esperava haver d’enfrontar-se a una pandèmia mundial que ha canviat els nostres paradigmes i ens ha demostrat que tot allò que crèiem inamovible, al capdavall no n’és tant"

Miquel Pueyo
30 de maig del 2021
Quan el 26 de maig de 2019 vam guanyar les eleccions i, posteriorment, el 27 de juny d’aquell mateix any vam signar el Pacte d’Entesa per formar un govern estable a la Paeria sabíem que avui, en l’equador del mandat, seríem aquí, però no ens podíem imaginar com seria el camí a recórrer.

Sabíem que hi hauria sotracs i dificultats, sens dubte, però ningú no s’esperava haver d’enfrontar-se a una pandèmia mundial que ha canviat els nostres paradigmes i ens ha demostrat que tot allò que crèiem inamovible, al capdavall no n’és tant. Com a paer en cap penso que és de justícia fer un reconeixement explícit a tots els treballadors i treballadores de la Paeria pel seu compromís i capacitat d’adaptació. Compartiu, compartim, vocació de servei públic i va quedar àmpliament demostrat. Gràcies, gràcies a tots i a totes per construir plegats la Lleida que volem.

Lleida compromesa. Per garantir els drets de tothom; sempre a favor de la diversitat i la inclusió i sense deixar de banda les persones més vulnerables. Com a mostra, el protocol d’empadronament per fer més assequibles els tràmits; el conveni per garantir l’aigua potable a les famílies sense recursos; els diferents projectes educatius que hem engegat per fer realitat la coeducació; l’aprovació del primer Pla Municipal de Polítiques LGBTIQ+ o l’avantprojecte del nou Equipament Municipal de Múltiples Usos (ECMU), una necessitat per a la ciutat que fa més de 30 anys que successius governs municipals no s’havien atrevit a afrontar.

Lleida justa. Iniciatives com el reciclatge porta a porta, que hem fet extensiu als barris de Pardinyes i Balàfia; la plantació d’arbrat en diferents zones de la ciutat o la instal·lació de plaques solars. Una Lleida justa és també aquella on tothom té accés a un habitatge digne. Els projectes de Masoveria Urbana són una iniciativa que va en aquesta direcció.

Lleida connectada. Amb la mobilitat com a un dels eixos principals i per això hem fet de Lleida una Ciutat 30, més segura, on es potencia l’ús de la bicicleta i el transport públic. Ja disposem del projecte d’una nova estació d’autobusos digna i àmplia, connectada amb l’estació de ferrocarril, perquè la intermodalitat faciliti els desplaçaments de les persones. I per ser aquesta ciutat moderna i connectada, hem de posar en valor allò que tenim, sobretot l’Horta de Lleida. En el ple de maig hem aprovat per unanimitat la nova ordenança de l’Horta, que promourà i regularà la convivència de les persones que hi viuen i regularà àmbits com la xarxa viària de camins.

Lleida propera. Malgrat les limitacions imposades per la pandèmia, Lleida ha donat tot el suport al sector cultural i ha estat capdavantera en emprenedoria i organització d’esdeveniments. L’art, la música, el teatre o la cultura popular han demostrat ser essencials per a la recuperació de l’activitat de la ciutat. El Fase Cultura o el PotFest (1r Festival d’Art Urbà de Lleida), l’estrena de la Factoria dels Reixos o la reinvenció del model de Festes Majors han contribuït a retornar la il·lusió als barris i a les persones.

Lleida emprenedora. Hem impulsat ajudes per a autònoms, comerços, restauració, serveis i mercats no sedentaris. Des de la Paeria hem gestionat 590 ajuts (1.181.838 euros), provinents de la segona convocatòria d’ajuts del Consell Comarcal, i aquesta mateixa setmana signàvem un conveni amb les associacions de comerciants per realitzar accions en la via pública. 15 associacions comercials s’han adherit a la bonificació del 85% de la taxa d’ocupació dels carrers per realitzar activitats de dinamització comercial.

Lleida saludable. Treballant de forma transversal, hem acordat la suspensió de taxes de terrasses i vetlladors i dels mercats ambulants, i ho hem fet amb la convicció que era el que ens tocava fer, que era el que calia fer per estar al costat de la gent. En l’àmbit dels esports, hem treballat i treballarem especialment per reforçar l’esport base i l’esport femení, dues peces de present i futur.

Lleida valenta. Hem creat el web de pressupostos oberts on, de forma molt visual i intuïtiva, es poden veure en què destina els diners l’administració, partida a partida, regidoria per regidoria. La ciutadania hi té a l’abast totes les factures des de l’any 2015 i  pot calcular on van els impostos de cada ciutadà. Hem posat en marxa la Bústia Ètica i de Bon Govern. Una Bústia que, fins al moment, ha recollit 135 queixes de la ciutadania. A Lleida hem estat pioners en la creació d’aquesta eina, gestionada per la Sindicatura de Greuges, que s’alinea amb l’ODS 16, per unes institucions sòlides.

Lleida segura. El civisme, el respecte i la convivència han de ser els fonaments sobre els quals construir les ciutats del segle XXI. Per això, des de la Lleida Segura hem posat en marxa el CiviCar, un vehicle de Guàrdia Urbana capaç d’enregistrar les matrícules dels vehicles que infringeixen als carrers de la ciutat, amb l’objectiu de millorar la seguretat viària i promoure conductes cíviques al volant. Hem incorporat, també, 31 nous agents de la Guàrdia Urbana, en un procés històric, ja que ha suposat la renovació del 15% del cos. Un procés que volem que serveixi, també, per feminitzar-lo i implementar polítiques amb perspectiva de gènere.

Gràcies als emprenedors, als agents socioeconòmics i a la internacionalització creixent de l’activitat econòmica, al canvi de mentalitats, al dinamisme municipal i a l’accés de tot el territori a la societat del coneixement i la informació. Gràcies també a indicadors de qualitat de vida relacionats amb el medi ambient, la seguretat ciutadana i el nivell de benestar dels ciutadans, i al caràcter resilient i discret dels lleidatans i lleidatanes crec sincerament que –sense negar les dificultats amb què ens enfrontem– la Lleida del segle XXI està en condicions de jugar a primera divisió.

No som aliens a la crisi econòmica, als problemes de les famílies, als reptes de la lluita contra l’exclusió social i la inclusió de la població nouvinguda... però també hem de tenir en compte que som, juntament amb Barcelona, el major pol de creixement econòmic a Catalunya. Hem fet molta feina i som en el camí correcte per fer-ne més. Som-hi.
El més llegit