Agricultors europeus reclamen mesures contra la competència deslleial de països extracomunitaris

Les organitzacions agràries denuncien que les normes menys estrictes fora de la UE perjudiquen els productors locals.

El president d'Asaja Lleida, Pere Roqué
El president d'Asaja Lleida, Pere Roqué | Oriol Bosh
Redacció
27 de maig del 2024
Actualitzat a les 10:38h

Les principals organitzacions agràries d'Europa han presentat una sèrie de demandes al futur Parlament Europeu, exigint mesures contra la competència deslleial dels productes provinents de països no membres de la Unió Europea. Argumenten que les condicions de producció més relaxades d'aquests països redueixen els costos, perjudicant els productors europeus que han de complir amb regulacions més estrictes.

En els últims 12 anys, Europa ha vist reduir el nombre de pagesos de 15,5 milions a 9,5 milions. Les organitzacions agràries assenyalen que algunes polítiques europees estan asfixiant el sector. El 3 de juny, el sector es mobilitzarà amb talls fronterers entre Espanya i França per fer sentir la seva veu.

Néstor Serra, responsable d'Unió de Pagesos al Segrià, destaca que tots els pagesos i ramaders d'Europa tenen els mateixos problemes. La competència deslleial és una de les preocupacions principals. Manel Simón, director general d'Afrucat, suggereix que es creï un marc regulador comú per evitar que un país sigui més restrictiu que un altre.

Jaume Bernis, de JARC, remarca que als pagesos europeus els costa molt més produir que als de fora de la UE degut a les condicions més estrictes imposades. Això permet als productes de països tercers entrar al mercat europeu a preus més baixos, creant una situació desigual.

Manel Simón demana una obertura de la UE a països tercers per exportar productes europeus. Tot i que el sector agrari està d'acord amb les polítiques verdes de l'agenda 2030, sol·liciten mesura en la seva aplicació per evitar que algunes prohibicions els perjudiquin. Pere Roqué, president d'Asaja a Lleida, critica l'equiparació de les emissions de les granges amb les nuclears, veient-ho com un atac al sector.

Gerard Cardona, de Revolta Pagesa al Pallars, posa l'accent en els plans de reintroducció de l'os en zones agrícoles, reclamant compensacions en cas que l'animal esdevingui perillós. També destaca la burocràcia com un problema important, exigint una simplificació de la paperassa requerida.

El sector agrícola i ramader tallarà els passos fronterers entre Espanya i França el 3 de juny en una protesta històrica. Aquesta acció compta amb el suport de diverses associacions agràries de tot l'Estat, amb l'objectiu de pressionar per una major seguretat alimentària i l'eliminació dels impostos a l'energia per als productors agraris.