El Parlament es posiciona a favor de mantenir les obres de Sixena a Catalunya

C's s'absté i carrega contra PP, PSC i En Comú Podem perquè "diuen coses diferents a una banda i a l'altra de l'Ebre"

El Parlament de Catalunya, en contra del trasllat de les obres de Sixena
El Parlament de Catalunya, en contra del trasllat de les obres de Sixena | ACN
ACN
13 de juliol del 2016
Actualitzat a les 18:04h
El Parlament de Catalunya ha aprovat aquest dimecres, amb 102 vots a favor (JxSí, PSC, CSQP, PPC i CUP), cap en contra i 25 abstencions (C's), una proposta de resolució en què demana al Govern de la Generalitat que porti a terme, d'acord amb les competències previstes en l'Estatut d'Autonomia de Catalunya, la Llei de Museus i la Llei de Patrimoni Cultural Català, totes les accions que calguin per tal de garantir que les obres d'art procedents del Monestir de Sixena, i que es conserven al Museu Nacional de Catalunya (MNAC) i al Museu de Lleida, romanguin en aquests museus de manera que continuïn formant part de les col·leccions inscrites dins del catàleg de patrimoni cultural català.
 
La proposta de resolució aprovada recull que les diverses col·leccions museogràfiques la propietat legal de les quals es qüestiona des de diferents instàncies de la Comunitat d'Aragó són béns adquirits legítimament d'acord amb les recomanacions dels organismes museístics internacionals, ja sigui mitjançant compra o dipòsit dels seus titulars, i cap sentència ferma no ho ha qüestionat.

Per altra banda, segueix, des del punt de vista museològic, aquestes obres formen part de col·leccions indivisibles, de manera que la seva divisió suposaria una enorme pèrdua per al conjunt.

És per tot això que, recullen a la proposta de resolució que el deure de qualsevol govern és conservar el patrimoni cultural del seu país i afegeixen que els béns del Monestir de Sixena conservats al Museu de Lleida i al MNAC estan inclosos en el Catàleg del Patrimoni Cultural Català i, per tant, es troben sota la protecció de la Llei de Museus (1990) i la Llei de Patrimoni Cultural Català (1993) de la Generalitat.

La Generalitat té atribuïda, asseguren per tant, la competència exclusiva en matèria de protecció del patrimoni cultural català, de conformitat amb la Constitució espanyola, l'article 127 de l'Estatut d’Autonomia i les lleis aprovades en desenvolupament d'aquesta competència ja esmentades.

Intervencions dels partits

El diputat del PSC, Óscar Ordeig, es pregunta perquè l'Aragó reclama a Catalunya obres del Monestir de Sixena i no ho fa al Museu del Prado, a Madrid, o al Museu de Santa Cruz de Toledo, que també en tenen. En aquest sentit es pregunta si s'anul·laran altres compres que han fet altres museus de Catalunya, Espanya i el món.

Ordeig ha insistit que la compra per part de la Generalitat i el MNAC de les 97 obres d'art que reclama l'Aragó a Catalunya es va fer correctament i que cal esgotar tots els procediments judicials possibles. El portaveu socialista també ha lamentat que la proposta de resolució no hagi rebut un suport unànime, quan considera que és raonable, seriosa i ponderada i no és cap estridència nacionalista o de guerra entre un territori i un altre.

La diputada de Catalunya Sí Que Es Pot, Gemma Lienas, ha incidit en què la Llei de Museus i la Llei de Patrimoni Cultural Català obliguen la Generalitat a vetllar per la protecció i conservació dels béns que són de la seva propietat. En aquest sentit, ha dit, "lliurar les obres i traslladar-les al Monestir de Sixena implicaria fer cas omís al que diuen les lleis catalanes, alhora que suposaria un risc majúscul per aquestes obres ja que anirien a parar a un lloc on no està garantida la seva preservació", ha afegit.

La diputada del PP, Marisa Xandri, ha dit en la seva intervenció que encara que per a alguns aquesta proposta inclogui trencar amb les normes del joc perquè "la desobediència està en el seu ADN", aquesta és una declaració d'intencions que corre el risc que quedi truncada per sentències judicials fermes "que acatarem ens agradi o no".

Per Xandri, no es tracta d'anar en contra de ningú sinó a favor d'un patrimoni que està a Catalunya des de fa quatre dècades i que s'ha preservat "en les millors condicions possibles", unes condicions de conservació i seguretat que "posem en entredit si té el Monestir de Sixena actualment". Xandri també ha demanat que es deixi d'utilitzar aquesta qüestió com "una eina més per dividir els catalans de la resta d'espanyols, en aquest cas els aragonesos".

La diputada de la CUP, Mireia Boya, que ha fet la seva intervenció en aranès, ha fet una crida a la mobilització popular aquest dijous al vespre davant del Museu de Lleida. Boya considera que la sentència del jutjat de primera instància d'Osca "no s'aguanta per enlloc" i lamenta que l'excusa que el conseller Santi Vila per no lliurar les obres d'art el 25 de juliol sigui la "burocràcia".

"Això no va d'evitar la foto de la policia judicial traient les obres dels museus, perquè no s'enduran objectes sinó la dignitat del poble català, una vegada més sotmès a la voluntat del poble espanyol", alerta Boya, que afegeix que "això va de posar en valor els museus que dinamitzen el territori". Boya es pregunta si "de veritat deixarem que atemptin contra la nostra autonomia" i assegura que "el problema de tot això és que encara no som independents" i que "ens hi va la identitat i la dignitat com a poble".

El diputat del grup parlamentari Junts pel Sí, Josep Maria Forné, ha insistit que cal el compromís del Govern per mantenir la unitat de les col·leccions perquè és una raó de "justícia" i "dignitat" i afegeix que les obres estan exposades amb una "garantia de projecció extraordinària". "El trasllat seria un disbarat tècnic que posaria en risc la seva seguretat", ha dit i "entraríem en contradicció amb la nostra legalitat".

Finalment, la diputada per Ciutadans (C's), Sònia Sierra, ha fet un repàs als reculls de premsa de les declaracions del PP, PSOE i Podemos, que diuen coses diferents a una banda i altra de l'Ebre i s'ha preguntat a qui cal creure i si aquests partits menteixen als catalans o als aragonesos.

Sierra ha presumit que l'únic partit que diu el mateix és Ciutadans i ha explicat que no han signat la proposta de resolució perquè són "coherents" amb allò que han dit sempre. "Màxim respecte a les decisions judicials i màxim respecte a la separació de poders".
 
"No ens agrada que es faci d'això una lluita política ni una baralla entre administracions i demanem que les parts del litigi compleixin els pronunciaments judicials", ha afegit. Finalment ha celebrat la postura "sensata" del conseller Vila que s'ha compromès, ha dit a tornar les obres, però ha lamentat que no li hagin donat suport la resta de membres del seu partit ni dels altres.