Els tres «apadrinaments» dels postconvergents a la Paeria de Balaguer

En tres anys, el grup municipal ha canviat de facto tres vegades de nom, un fet inèdit en la història del consistori

Els tres regidors de Treballem per Balaguer
Els tres regidors de Treballem per Balaguer | Paeria
22 de setembre del 2022
Actualitzat el 07 de març del 2024 a les 18:32h

El posicionament del món convergent després de la desfeta de CiU ha resultat en un enfilall de candidatures i formacions que, a Balaguer, té la seva traducció en un desori al grup municipal de la Paeria, que ha estat reivindicat per tres formacions polítiques en només tres anys. Cal explicar aquesta situació per evitar dubtes i malentesos: l’exalcalde de la ciutat, Josep Maria Roigé, va presentar-se com a candidat a Paer en cap el 2019 amb la candidatura Junts per Balaguer, una llista que reunia diversos candidats de CiU i que, en aquell moment, estava basada en la primera formació hereva de Convergència, el PDECat.

Adaptant el nom de la candidatura que Carles Puigdemont va fer servir per a les eleccions de desembre del 2017, Junts per Catalunya, Roigé va intentar recuperar l’alcaldia, però la ciutadania li va girar la cara d’una manera que ell mateix no s’esperava. Creia que seria la llista més votada (ho va dir en una entrevista en aquest mateix diari) i va treure només tres regidors. Veient el resultat, l’exalcalde va decidir plegar per donar pas a noves figures de la política local. Guifré Ricart va prendre el relleu i es va convertir en el líder del grup municipal que, durant els primers mesos de legislatura, va funcionar amb el nom de la candidatura que encapçalava Roigé.

La fundació de Junts per Catalunya, el nou partit independentista, va provocar un canvi al grup municipal, que va deixar d’emmarcar-se en la candidatura electoral per situar-se al redós de la nova formació. Dos dels tres regidors del grup, Ricart i Laia Vilardell, es van fer afiliats de Junts, que a la capital de la Noguera, tenia la mateixa nomenclatura que la llista de l’exalcalde; Junts per Balaguer. En aquest cas, el nom no fa la cosa, perquè el primer Junts era un giny purament electoral i, el segon, un partit amb majors ambicions d’arrelament local.

El partit va “apadrinar” el grup municipal nascut el 2019 tot i que ningú els hi va donar un sol vot per la senzilla raó que encara no s’havia fundat quan es van celebrar els comicis municipals. Ho ha estat fent fins que Ricart va decidir trencar el carnet de Junts per Balaguer després d’una polèmica pel lideratge de la llista de cara al 2023. Els mateixos passos han fet Vilardell i Mireya Planes, regidora independent de Junts.

Ara, els tres regidors han decidit canviar el nom del grup municipal (la primera oficialment), que passarà a dir-se Treballem per Balaguer, igual que el de la candidatura electoral que ells mateixos han impulsat i que aspira a entrar al consistori. En tres anys, el grup municipal convergent ha canviat de facto tres vegades de nom i ha estat apadrinat per tres formacions (PDECat, Junts per Balaguer i Treballem per Balaguer), un fet inèdit en la història de la Paeria.