ERC acusa l'alcalde de les Borges d'ocultar un estudi per afavorir Tracjusa

El primer edil, del PDECat, ho nega i afirma que no es pot fer pública la informació mentre hi hagi un procediment judicial obert contra l'equip de govern

Redacció
04 de març del 2017
Actualitzat a les 20:15h
La planta Tracjusa
La planta Tracjusa | Arxiu
El grup d'ERC a les Borges Blanques ha emès un comunicat on acusa l'alcalde de la capital de les Garrigues, Enric Mir, del PDECat, d'ocultar un estudi sobre la qualitat de l'aire encarregat fa dos anys i "pagat amb diners públics" per afavorir la reobertura de la planta de Tracjusa, a la localitat veïna de Juneda. Aquest és un projecte polèmic perquè, a banda del tractament de purins, planteja la crema d'altres residus, i ha generat un fort rebuig d'entitats socials i ecologistes del territori.

És per això que els republicans han anunciat que la setmana vinent presentaran una queixa formal davant la Comissió de garantia del dret d'accés a la informació pública, un òrgan independent nomenat pel Parlament. Per la seva banda, Mir nega les acusacions i afirma que no es pot fer públic l'informe mentre hi hagi un procediment judicial obert contra l'equip de govern per part de l'empresa General d'Olis i Derivats, SL perquè "la informació és rellevant i podria "vulnerar el dret de defensa". Per això acusa ERC de "voler confondre l'opinió pública".
 
El conflicte amb General d'Olis i Derivats, SL deriva d'un contenciós que el consistori va presentar contra l'empresa per haver fet unes ampliacions sense llicència municipal. La resposta de la firma va ser querellar-se contra l'alcalde i l'equip de govern al·legant que anaven contra els seus interessos. La Fiscalia va desestimar la querella però, segons Enric Mir, encara hi ha la possibilitat que l'empresa presenti recurs, i per tant, els advocats recomanen no fer pública la informació de l'informe fins que tot el cas no estigui tancat.

Per ERC, un cop arxivada la querella consideren que aquesta excusa no és vàlida i descarten que l'empresa presenti recurs perquè la modificació del Pla Urbanístic Municipal (POUM) ja legalitzarà les edificacions que van originar el litigi. Per això acusen Mir d'"ocultar premeditadament informació sobre la qualitat de l'aire a l'opinió pública, una informació que pot ser molt rellevant sobre el conflicte creat en la proposta de crema de residus" i d'aquesta manera afavorir el projecte de Tracjusa.

Els republicans també recorden que els representants de JxSí del PDECat, juntament amb els de C's i el PP, van avalar dimarts passat la crema de residus a la planta de tractament de purins de Tracjusa en una votació a la Comissió d'Agricultura del Parlament. JxSí va donar llibertat de vot i amb la suma dels diputats dels tres partits es va desestimar "excloure del tractament dels purins la combustió tèrmica dels residus municipals, industrials o els seus derivats", tal com demanava la proposta de resolució presentada per la CUP i CSQP en relació amb el projecte que promouen un grup de ramaders per a la reobertura de la planta de purins a Juneda.

Els diputats republicans i independents de JxSí a la Comissió d'Agricultura s'hi van mostrar contraris, igual que els representants de la CUP i CSQP, mentre els del PSC es van abstenir en aquesta votació. "El fet que l'alcalde de les Borges Blanques sigui membre de l'executiva del PDeCAT de Lleida és un fet significatiu en el sentit del vot de la formació", asseguren des d'ERC.

La polèmica està centrada en si Tracjusa pot reobrir fent servir la crema de combustible derivat de residus per assecar el purí, en lloc d'utilitzar el gas natural de la mateixa manera que fins al 2013, quan la planta va tancar arran de la retallada de l'Estat a les renovables.