La crescuda del riu Cinca inunda 30 hectàrees de camps fruiters a Massalcoreig

L'augment del cabal per les pluges ha trencat un mur de contenció de la zona del Sot del Cinca, una situació que ja va passar fa 10 anys

Arbres fruiters afectats per la crescuda del riu Cinca, un episodi calcat a la inundació de fa 10 anys
Arbres fruiters afectats per la crescuda del riu Cinca, un episodi calcat a la inundació de fa 10 anys | ACN
Nació
31 de març del 2024
Actualitzat el 12 d'abril a les 15:52h

La crescuda del riu Cinca per les pluges dels darrers dies ha inundat camps fruiters al Sot del Cinca, a Massalcoreig, situat al Segrià. L'intens cabal, d'un pic de 500 metres cúbics per segon, ha erosionat un mur de contenció que protegia presseguers, albercoquers i perers, entre altres. Es calcula que hi hauria unes 30 hectàrees afecades, en una situació que recorda la que els pagesos de la zona ja van viure el 2014. Es tracta d'una situació que els pagesos de la zona ja van viure l'any 2014.

El president de la Comunitat de Regants del Pla d'Escarp, Francisco Vallés ha explicat que caldrà esperar uns dies per saber l'abast real de les afectacions, tot i que ha alertat que en les hectàrees afectades directament per l'aigua s'hi ha creat una llacuna. Com a conseqüència, arbres acabats de plantar moriran negats si l'aigua no s'evapora. Pel que fa als arbres que ja fan fruit, Vallés ha explicat que podrien "escopir" la fruita que ha quallat després de la floració, mentre que els més sensibles també podrien morir. "Cada plantada tindrà la seva afectació", ha conclòs el president.

Una inundació marcada pel precedent de fa 10 anys i el manteniment pendent 

El Sot del Cinca és una zona agrícola d'interès natural a l'aiguabarreig del Segre-Cinca i se situa a un nivell similar al del riu Cinca. Els pagesos d'aquesta zona ja van viure aquesta situació l'any 2014. De fet, Vallés ha considerat que s'hauria evitat un nou trencament amb un manteniment "mínim" del riu per part de les administracions. "Han confós el respecte a la natura amb la deixadesa. Els pagesos hem de conviure amb la natura i cal un manteniment del riu", ha dit.

En la mateixa línia s'ha expressat l'alcalde de Massalcoreig, Josep Maria Vallés, qui ha explicat que des del consistori treballen perquè les diferents administracions que conflueixen a la zona, com la Condeferació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) i l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), "es posin d'acord" per dur a terme actuacions.

Arxivat a