Identificades 55 persones que dormen al carrer a Lleida ciutat

Uns 190 voluntaris han participat en el recompte de persones sense llar que ha registrat una lleugera reducció en comparació amb el 2016

Un sense sostre dormint al carrer
Un sense sostre dormint al carrer | Adrià Costa
Redacció
25 d'octubre del 2018
Actualitzat el 26 d'octubre a les 0:01h
L'Ajuntament de Lleida ha identificat 55 persones dormint al carrer en el recompte de persones sense llar fet la nit del dimecres al dijous a la ciutat amb la col·laboració d'uns 190 voluntaris. Aquesta xifra suposa una reducció d'un 23% respecte al cens realitzat el 2016, quan es van registrar 71 persones.

El nombre de persones sense llar a la ciutat és de 196, comptant les que dormen al carrer i les que es troben en centres d'acolliment residencial. És similar a la de fa dos anys, quan es van registrar 195 persones. Des de la Paeria es destaca que 14 persones que l'any 2016 es trobaven en situació de carrer han accedit a pisos a través del projecte Housing First, una dada que es considera significativa perquè eren persones cronificades per la seva situació de carrer i que ara tenen habitatge propi.

A l'espera de tenir l'anàlisi de les dades, el tinent d'alcalde i regidor de Polítiques per als Drets de les Persones, Xavier Rodamilans, qui ahir dimecres va participar en l'acció del recompte, ha remarcat que han baixat les persones al carrer i s'han incrementat les places en centres d'acolliment, pel que els resultats permeten veure-hi un vessant optimista sobre les polítiques d'integració i d'inserció que pretenen facilitar l'accés als recursos a les persones sense llar perquè acabin deixant el "sensellarisme". L'objectiu final és aconseguir que cap persona dormi al carrer el 2020.

Sobre les dades del recompte, Rodamilans ha parlat de la feminització de la pobres i del fet que s'ha rebaixat lleugerament la xifra. Així, considera que és important que s'hagi baixat a 4 les dones que dormen al carrer i que utilitzin els allotjaments socials, a través de pisos, de l'alberg o d'entitats. Un altre apartat a tenir en compte és el grup d'edat ja que dos de cada tres persones són d'entre 36 i 65 anys.

Pel que fa a la procedència, es redueix el nombre de persones de nacionalitat espanyola (del 35 al 29%) i de la Comunitat Europea (del 9 al 4%). Per contra, pugen les de l'extracomunitat europea (del 44 al 60%), sobretot subsaharianes, arran de l'actual flux migratori que es dona arreu.