La Caixa finança quatre projectes per preservar espais naturals

Els projectes que es duran a terme beneficiaran la Finca del Bonrepòs, la Pobla de Cérvoles, les Valls d'Àneu i al riu Sió. Aquestes actuacions donaran feina a una trentena de persones en risc d'exclusió social.

Redacció
31 d'agost del 2011
El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, amb el delegat de 'la Caixa' a Lleida, Enric Pujol, amb representants de les entitats socials i de la Diputació de Lleida.
El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, amb el delegat de 'la Caixa' a Lleida, Enric Pujol, amb representants de les entitats socials i de la Diputació de Lleida.
El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, amb el delegat de 'la Caixa' a Lleida, Enric Pujol, amb representants de les entitats socials i de la Diputació de Lleida.

La Caixa destinarà 337.000 euros al finançament de quatre projectes per a la preservació dels valors naturals de municipis de la demarcació de Lleida i que donaran feina a una trentena de persones en risc d'exclusió social, mitjançant les entitats Aspros, Apromi i Troca-Naturgrup. En concret, els projectes que es duran a terme gràcies al conveni de col·laboració entre l'entitat financera i la Diputació de Lleida, beneficiaran la Finca del Bonrepòs, la Pobla de Cérvoles, les Valls d'Àneu i al riu Sió. Des de l'inici del conveni, l'any 2006, s'han inserit al món laboral 260 persones en risc d'exclusió social i s'han portat a terme 70 projectes destinats a la restauració d'àrees naturals degradades.

El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha destacat la voluntat de 'la Caixa' de mantenir la col·laboració amb l'ens supramunicipal amb l'objectiu de preservar els valors naturals de municipis lleidatans i d'afavorir la integració de col·lectius en risc d'exclusió social. El conveni preveu que 'la Caixa' aporti el finançament de les actuacions, que s'encarrega de gestionar la Diputació. 

Reñé ha destacat la importància de treballar amb criteris mediambientals però especialment "perquè planteja la possibilitat que persones en risc d'exclusió social puguin tenir un recorregut laboral". També ha remarcat que els quatre projectes que es duran a terme i que s'iniciaran en breu beneficaran a diferents zones de la demarcació. Està previst que abans de finals d'any estiguin finalitzades les actuacions previstes, ha dit el president de la Diputació de Lleida. 

El delegat de 'la Caixa' a Lleida, Enric Pujol, ha recordat que l'entitat financera ha aportat més de 6 milions d'euros des que es va signar el primer conveni de col·laboració l'any 2006 amb la Diputació de Lleida i que "han estat molts els projectes que s'han dut a terme i molta la gent que se n'ha beneficat laboralment". Així, des que es va posar en marxa el programa de conservació i millora dels espais naturals ara fa sis anys, s'han inserit al món laboral 260 persones en risc d'exclusió social i s'han portat a terme 70 projectes destinats a la restauració d'àrees naturals degradades, ha explicat el responsable de 'la Caixa'.  

Pels anys 2010/2011, 'la Caixa' preveu destinar 1,2 milions d'euros al finançament de projectes dins el conveni, dels quals aquest dimarts se n'han presentat els quatre primers. Així mateix, Pujol ha dit que tot i que l'entitat que representa, des d'aquest juliol és oficialment un banc sota la marca comercial de 'CaixaBank', 'la Caixa' vol mantenir "intacta" la seva obra social "que continuarà més forta que mai tot i les dificultats per què passa el sistema financer", ha dit Pujol.        

Un responsable d'Apromi d'Apromi, Josep Maria Solé, ha remercat a més de la tasca social i de preservació del medi natural, que representa el conveni,  i més en temps de crisi, que també possibilita que joves amb alguna discapacitat o en risc d'exclusió social puguin treballar al territori on viuen i no hagin de marxar a entitats d'altres llocs, més allunyades de casa seva.

Un primer projecte, que es divideix en sis actuacions, preveu la integració ambiental i paisatgística de les activitats antròpiques dels espais naturals de les Valls d'Àneu, en concret als municipis de la Guingueta d'Àneu, Esterri d'Àneu, Espot i Alt Àneu (Pallars Sobirà) amb la finalitat de recuperar els valors paisatgístics i naturals que s'han perdut en els darrers cinquanta anys a la zona. Les intervencions tenen un pressupost de 88.700 euros. Un segon projecte és la restauració de les peixeres sobre el riu Sió, als municipis de Plans de Sió i d'Ossó de Sió (Urgell), per un import de 69.520 euros. Aquestes dues actuacions seran desenvolupades conjuntament per les entitats Troca-Naturgrup i duraran en cada cas entre dos i tres mesos i donaran feina a set o vuit persones, en cada cas. 

El tercer dels projectes, que desenvoluparà l'entitat Aspros, passa per l'aplicació de mesures de protecció d'incendis al forest de la Finca del Bonrepòs, situada a Gavet de la Conca (Pallars Jussà). Inclou el desenvolupament d'actuacions destinades a la reducció de la massa forestal combustible a la finca amb la finalitat de reduir el risc d'incendi forestal. L'actuació, amb un pressupost 128.563 euros, durarà entre tres i quatre mesos i donarà feina a uns sis o set joves amb alguna discapacitat, a  banda de dos monitors.  

Finalment, la quarta actuació, que durà a terme l'entitat Apromi amb un cost de 51.015 euros, consisteix en la millora del planter a la Pobla de Cérvoles (Garrigues), i inclou actuacions per convertir una bassa artificial a natural per tal de minimitzar la intervenció humana, instal·lar un sistema de reg soterrat, netejar i desbrossar el terreny a més de millores en l'espai. La intervenció durarà entre tres setmanes i un mes i donarà feina a cinc persones amb discapacitat intel·lectual, a més del personal tècnic.