Els promotors de la planta de la Sentiu diuen que compten amb 170 ramaders

La plataforma Pobles Vius posa en dubte la veracitat de la informació i demanen la publicació de dades dels contractes

Detall de la marxa a la Sentiu contra la macrocentral
Detall de la marxa a la Sentiu contra la macrocentral | ACN
Redacció
27 de juny del 2024
Actualitzat a les 10:38h

Connect Bionergy, promotor de la planta de biogàs de la Sentiu de Sió (Noguera) juntament amb la firma danesa Copenhagen Infrastructure Partners (CIP) assegura que ja sumen més de 170 ramaders que aportarien més de 400.000 tones de dejeccions per convertir-les en biometà. Aquestes són les xifres que preveu la companyia de forma anual i asseguren que es farà una gestió sostenible per produir energia renovable amb reducció d'emissions. De la seva part, la Plataforma Pobles Vius que va néixer per oposar-se al projecte, ha posat en dubte la informació que s'ha donat a conèixer aquest dimecres i asseguren que Connect Bioenergy no figura com a promotora del projecte. Per tot plegat, demanen la publicació de contractes vinculants i verificables.

Segons els promotors de la planta, els residus ramaders es faran servir per a la producció de biometà, que s'injectarà a la xarxa de gas natural que ja existeix per contribuir així en "l'economia circular". Afirmen que els materials orgànics també es reciclaran com a fertilitzant per a la producció agrícola i produiran CO2 biogènic per a us industrial o per a projectes "Power-to-X".

També expliquen que la planta de biogàs de la Sentiu de Sió tindrà una capacitat de producció anual estimada de 200 gigawatts per hora a l'any que equivaldrien al consum de 23.000 llars, xifra que la convertiria per capacitat de producció, en la més gran del país i del sud d'Europa. A més a més, confien que formi part del "repte regional" que suposa l'excés de nitrats al sòl i aigua provocada per la concentració de producció agrícola, així com dels residus de la producció ramadera i industrial.

El gestor del projecte a Connect Bioenergy, CIP, Ferran Pascual, agraeix la "confiança" que els han fet els ramaders i ha destacat que això els converteix en part del projecte d'una forma "compromesa i responsable".

Els promotors asseguren que el projecte va rebre l'any passat l'aprovació inicial per part de la comissió d'Urbanisme de Lleida. A més, diuen que anteriorment havia estat designat com un projecte "d'importància estratègica" pel Govern, per la seva contribució a la reducció d'emissions de gasos d'efecte hivernacle. Indiquen que s'estima un estalvi d'unes 68.000 tones d'emissions de CO2 a l'any. Així mateix, apunten que la planta crearà uns 35 llocs de treball.

Dubtes de la Plataforma Pobles Vius

La Plataforma Pobles Vius, que s'oposa al projecte, ha posat en dubte que hi hagi 170 ramaders adherits al projecte i també ha assegurat que Connect Bioenergy no figura com a promotora de la planta en la petició de la llicència ambiental d'obertura sinó que ho fa l'empresa La Sentiu Bioenergy SL, amb seu a Madrid. Per aquest motiu, mostren les reserves de credibilitat a la informació que ha arribat als mitjans. A més, avisen que el "ball de sigles" que envolta el projecte forma part de l'estratègia per "ocultar" que els seus actors fonamentals són "grans capitals energètics i tecnològics" amb seu a Madrid.

La plataforma posa en dubte que La Sentiu Bioenergy SL disposi de contractes vinculants, verificables i pel total de les dejeccions de les explotacions dels ramaders en qüestió. Així, afirmen que no seria la primera vegada que les persones que apareixen com a portaveus de l'empresa donen dades "propagandístiques" sobre l'evolució de la iniciativa. Segons la plataforma, des que el projecte va ser catalogat com a estratègic pel Govern al 2023, l'empresa no ha pogut demostrat ni l'origen ni el destí final dels residus que manipularia, fet que crida l'atenció sobre els requisits amb els quals es cataloguen com a estratègics aquests projectes.

La plataforma demana a les administracions que es facin públiques les dades més rellevants dels contractes de dejeccions que pugui aportar l'empresa, per verificar-les i per poder analitzar l'origen territorial d'aquestes, tot establint el balanç energètic del seu trasllat a la central.

Arxivat a