El 94è Concurs d'Artistes Manresans torna a premiar una escultura 16 anys després

L'autor de l'obra, que no té títol, és Eduard Fíguls Blanch, mentre que l'accèssit ha caigut en mans del pintor Francesc Alquézar Abrié, un habitual d'aquest històric certamen impulsat pel Cercle Artístic

Eduard Fíguls i Francesc Alquézar al costat de les seves respectives creacions premiades
Eduard Fíguls i Francesc Alquézar al costat de les seves respectives creacions premiades | AFT
30 d'agost de 2024, 09:03
Actualitzat: 10:59h

El dijous de Festa Major no s'entendria sense l'Exposició-Concurs d'Artistes Manresans, una de les activitats més longeves de la història de la festivitat, que enguany ha celebrat la noranta-quatrena edició. Impulsat pel Cercle Artístic i l'Ajuntament de la ciutat, el certamen -que pretén posar en valor i fer d'altaveu del talent local dintre de l'àmbit de les arts plàstiques- va començar incorporant dues categories: una de pintura i una altra d'escultura. Anys més tard, però, es va decidir unificar-les, de manera que tothom competia pel mateix: un primer premi (actualment dotat amb 1.000 euros) i un accèssit (500 euros), tots dos costejats pel consistori.

Enguany, després de setze anys que això no passés, el primer premi l'ha obtingut una escultura, obra de l'artista Eduard Fíguls Blanch; una escultura de ceràmica formada per tres caps apilats que, tal com el mateix autor explica, “a primera vista ens podrien evocar les fites muntanyenques que ens orienten en el camí” o, fins i tot, per la forma i la mida que té cadascun dels caps, “podrien remetre'ns als còdols de riu, suggerint una connexió amb la natura”.

Tot i així, Fíguls no és gaire partidari d'encorsetar les seves creacions; prefereix que la gent se les faci seves i interpreti lliurement. Sense anar més lluny, l'escultura guanyadora no té ni títol: “Intento fugir-ne per deixar el ventall ben obert”, revela, mentre afegeix que pel que fa a l'obra que l'ha fet mereixedor del premi, “l'he creat de manera intuïtiva, deixant que les mans guiessin el procés sense la interferència de la raó”.

Eduard Fíguls conversant amb l'alcalde Marc Aloy al voltant de la seva escultura Foto: AFT
Eduard Fíguls conversant amb l'alcalde Marc Aloy al voltant de la seva escultura Foto: AFT

L'altre nom propi protagonista de la jornada ha estat el de Francesc Alquézar Abrié, pintor local de llarga trajectòria, que amb el seu El Mur, ha rebut l'accèssit. Un cop finalitzat l'acte, l'artista ha confessat a NacióManresa, entre riures, que “sembla que el primer premi se'm resisteixi, perquè amb la mà de cops que m'he presentat al concurs, només l'he obtingut en una ocasió, l'any 2011”. En canvi, “d'accèssits me n'han donat uns quants”.

Un pintor de cases que fa només dos anys que ha descobert la ceràmica

Eduard Fíguls sempre s'ha sentit atret pel món de l'art. Tot i que mai s'hi ha dedicat de manera professional (actualment és pintor de cases), des de fa una pila d'anys que hi destina bona part de les seves hores lliures. Va començar fent art conceptual, instal·lacions i pintura (de fet, l'any 2005, un quadre seu va guanyar el Premi Ciutat d'Igualada). Fa dos anys, va decidir apuntar-se a ceràmica, a l'Escolad'Art de Manresa, un cop a la setmana.  “Vaig començar com a teràpia, perquè el fang relaxa molt”, confessa.

"Vaig apuntar-me a ceràmica per relaxar-me"

eduard fíguls

Però quan algú té l'art a dins, és molt difícil que no sobresurti. I, en certa manera, això és el que li ha passat a aquest manresà, que entre les hores dedicades a casa i les de l'Escola d'Art, ha acabat gestant la guanyadora d'aquesta 94a edició del Concurs d'Artistes Manresans. “Tinc clar que vull continuar fent ceràmica”, diu. I li preguntem si algun dia gaudirem d'una exposició seva. “Em falta obra i també un forn on poder coure les peces”, somriu. Temps al temps.

Arxivat a