14
de febrer
de
2024, 08:15
Actualitzat:
8:37h
Des de ben d'hora del matí d'aquest dimarts de Carnaval, i com és tradició, la plaça Enric Prat de la Riba de Castellterçol era un anar i tornar de gent i activitat frenètica per tenir tot preparat i a punt per engegar els focs de 28 calderes de 70 litres cadascuna. Es començaven a escalfar les calderes d'acer inoxidable tot afegint-hi primer aigua, sal, oli i llard i fer el xup-xup, i per poder-les servir a partir del migdia, un cop beneïda pel mossèn Fidèle Ntawizera.
En altres calderes i paral·lelament es posava a coure-la carn magra de vedella, la botifarra negra, la costella i el pollastre. Tot plegat en un matí de temps primaveral, insòlit per aquestes dates i amb temperatures superiors als 15ºC.
En total s'han repartit 6.000 racions, una tona i quart d'escudella que ha bullit durant gairebé quatre hores al mig de la plaça del poble, i com a tradició documentada des del segle XVI. Durant molts anys les calderes se situaven en un carrer proper a la plaça.
Aquest any, i donat que l'any passat van fer curt i els van faltar quatre calderes per poder repartir a tothom, han decidit només donar dos cullerots per persona, que és l'equivalent a sis racions o, dit d'una altra manera, dos litres d'escudella. És un àpat popular abans de Quaresma que en altres indrets s'anomena calderada, ranxo o sopa. En aquest poble del Moianès es fa sense verdures a diferència dels ranxos, calderades o escudelles de Vidreres, Ponts, Albons, Verges, Capmany, Gelida, Seu d'Urgell, Montmaneu o la Massana a Andorra.
En total l'escudella de Castellterçol d'enguany portava els següents ingredients: 250 kg de carn magra, botifarra negra, costella i pollastre; 100 kg de fideus; 100 kg d'arròs; 22 kg de llard i 22 litres d'oli, pebre i sal.
Segons els escudellers, ni ha faltat escudella ni n'ha sobrat, han fet just.
En altres calderes i paral·lelament es posava a coure-la carn magra de vedella, la botifarra negra, la costella i el pollastre. Tot plegat en un matí de temps primaveral, insòlit per aquestes dates i amb temperatures superiors als 15ºC.
En total s'han repartit 6.000 racions, una tona i quart d'escudella que ha bullit durant gairebé quatre hores al mig de la plaça del poble, i com a tradició documentada des del segle XVI. Durant molts anys les calderes se situaven en un carrer proper a la plaça.
Aquest any, i donat que l'any passat van fer curt i els van faltar quatre calderes per poder repartir a tothom, han decidit només donar dos cullerots per persona, que és l'equivalent a sis racions o, dit d'una altra manera, dos litres d'escudella. És un àpat popular abans de Quaresma que en altres indrets s'anomena calderada, ranxo o sopa. En aquest poble del Moianès es fa sense verdures a diferència dels ranxos, calderades o escudelles de Vidreres, Ponts, Albons, Verges, Capmany, Gelida, Seu d'Urgell, Montmaneu o la Massana a Andorra.
En total l'escudella de Castellterçol d'enguany portava els següents ingredients: 250 kg de carn magra, botifarra negra, costella i pollastre; 100 kg de fideus; 100 kg d'arròs; 22 kg de llard i 22 litres d'oli, pebre i sal.
Segons els escudellers, ni ha faltat escudella ni n'ha sobrat, han fet just.