El nou reality de TV3 estrenat aquest dimecres al vespre, El tros, compta amb una gens menyspreable quota de participants del Bages. El concurs, presentat per la popular comunicadora Anna Simón, es proposa trobar el millor pagès o pagesa del país. En aquest sentit, dels vint concursants que donen vida al show, deu es dediquen professionalment a l'agricultura o ramaderia (els anomenats ruralites) i deu són uns enamorats de la ciutat (els urbanites).
La gràcia del reality és que els deu ruralites hauran d'aconseguir guanyar el concurs amb l''ajuda' dels urbanites. Cada pagès té un city lover de parella; és a dir, una persona que desconeix com funciona la vida al camp i a qui, possiblement, assolir els reptes que el programa proposa, li costarà més.
Entre els agricultors i ramaders protagonistes s'hi troben dos bagencs: Mònica Soler, de Rajadell, i Arnau Vilumara Freixa, de Castellfollit del Boix. La primera és la propietària, juntament amb el seu germà Gerard, de Masiets & Perich, una granja amb 230 hectàrees de bosc on hi pasturen vedelles, bous i pollastres en llibertat i 70 hectàrees de conreu. Estan especialitzats en la cria i venda directa de carn de vedella, bou i pollastre, però també elaboren oli d'oliva de màxima qualitat provinent de les pràcticament tres-centes oliveres que tenen escampades per la finca.
L'altre participant de la comarca del Bages, Arnau Vilumara Freixa, té 28 anys i és qui està al capdavant de Can Vilumara, una finca familiar datada de finals del segle XVI que actualment es dedica a la producció agrícola, ramadera i forestal. Seguint el llegat del seu avi, i amb l'agricultura regenerativa per bandera, aquest jove pagès cuida les ovelles, les cabres, els porcs, les gallines, els vedells i les eugues de muntanya de la granja i, alhora, comercialitza carn de vedella i xai.
El tros, que va estrenar-se aquest dimecres en prime time, ja es pot veure sencer a través de la plataforma 3Cat. És una producció de TV3 amb la col·laboració de Shine Iberia que pretén reivindicar la vida a pagès i apropar l'espectador a les seves arrels.