El nou restaurant del Montserrat serveix 800 tastets

Aquest cap de setmana s'ha celebrat la Fira de la Coca i el Mató a Monistrol de Montserrat

Publicat el 27 d’octubre de 2013 a les 21:50
S'han servit un total de 800 tastets durant la Fira de la Coca i el Mató. Foto: Èpica

La 20ª edició de la Fira de la Coca i el Mató ha tancat portes aquest vespre amb una balanç molt postiu pel que fa a l'afluència de públic, molt superior a l'edició anterior i un èxit rotund pel que fa a la posada en marxa del nou restaurant de la Gastronomia del Montserrat. Fins a 800 tastets s'han servit durant dissabte i diumenge a la nova carpa gastronòmica de la fira, xifra que suposa quatre vegades més els tastets comercialitzats durant l'any passat. L'alcalde de Monistrol, Joan Miguel, ha assegurat que "l'èxit d'aquesta nova iniciativa ha confirmat que la línia que hem entomat potenciant el vessant gastronòmic de la fira és la bona i hem de mantenir-nos en aquest camí".
 
Els xefs dels restaurants que enguany han elaborat els tastets de l'espai gastronòmic s'han mostrat satisfets al final d'una edició en la qual la gastronomia ha estat un dels puntals del certamen. L'acceptació que ha tingut el nou projecte ha quedat pal·lesa amb l'esgotament de les existències: "més racions haguéssim portat, més racions haguéssim venut", asegurava aquest vespre Cristian Domínguez, xef de l'Hostal Restaurant La Barca, un dels tres establiments que, juntament amb l'Hotel Abad Cisneros i el Restaurant de Montserrat i l'Hostal Les Guilleumes, han estat els encarregats de farcir la carta de la fira d'exquisides propostes gastronòmiques.
 
L'altre gran apartat de novetats, en aquest cas pel que fa a l'oferta de productes locals, ha estat l'èxit de vendes de les coques elaborades als obradors de Monistrol, concretament la nova coca farcida de mató presentada pel Forn Alavedra, que també ha esgotat les existències. La parada que enguany ha concentrat el producte local de la coca estava integrat també pel forn Barquet i la pastisseria "Cal Nando Dolç".
 
Visitants a l'alça, vendes sensiblement més baixes
Malgrat que l'afluència de visitants ha estat enguany molt superior a la de l'edició passada, les vendes han registrat una petita davallada. Així ho manifestaven la majoria dels paradistes bo i assegurant que les vendes havien estat sensiblement inferiors a l'any passat, tant pel nombre de vendes com per la seva quantia. La seixantena de parades del sector agroalimentari atribuyesen aquests resultats "a la difícil situació econòmica que encara viuen moltes famílies".
 
La Fira de la Coca i el Mató ha estat enguany un espai per gaudir de l'oferta gastronòmica i artesanal però, sobretot, per disfrutar de les mostres de cultura popular que durant tota el dia han amenitzat l'espai firal. La plaça de la Font Gran, rovell de l'ou del certamen, s'ha quedat petita davant l'allau de gent que s'ha registrat ja des de mig matí i fins passades les dues de la tarda. La imatge dels eixos viaris i accesos al poble plens de vehicles estacionats eren la prova de l'allau de gent que enguany s'ha acostat fins a Monistrol per gaudir de la fira.
 
Participació a les activitats paral·leles
Entre les propostes de dinamització i participació que s'han introduït en aquesta 20ª edició destaquen les masterclass de la Gastronomia del Montserrat, de les quals finalment només s'ha desenvolupat la d'aquest diumenge, amb l'ocupació de totes les
places disponibles; i el taller de gintònics que va tenir lloc aquest dissabte a la nit,
al qual hi van assistir 15 persones respecte el màxim de 20 que s'ofertaven.
 
Finalment, la consulta "Monistrol busca eslogan" que l'ajuntamet de Monistrol ha posat en marxa en el marc de la fira amb l'objectiu de recollir entre els visitants propostes per triar el futur eslogan de promoció del municipi, ha recollit una quarantena de propostes que el consistori començarà a analitzar. Per tal d'animar la participació, la fira ha sortejat un lot de productes agroalimentaris de la Gastronomia del Montserrat entre totes les butlletes participants.
 
Consolidació de l'eix artístic al carrer Sant Joan
Enguany ha pres una embranzida important tot el sector dedicat als artístes que s'ubica al carrer Sant Joan. L'afluència en aquesta zona s'ha vist beneficiada per reclam que ha suposat l'exposició, instalada a Can Gubert, de l'Associació dels Amics del Cremallera de Montserrat sobre els 10 anys de la inauguració del tren que enllaça la vila amb el monestir Benedicto. La mostra, formada per plafons fotogràfics que reflectien l'evolució de les obres, ha rebut visitants de forma constant durant tot el cap de setmana.