El porc ral i el vi d'Abadal continuen casats a Avinyó

Publicat el 10 de maig de 2014 a les 15:56
El Sopar dels Matiners també va comptar amb la presència de carlins. Foto: Xavier Sucarrats

L'espectacular marc dels cellers Abadal va acollir la segona edició del Sopar-Mardidatge dels Matiners, emmarcat dins els actes de la fira d'Avinyó que s'allarga tot el cap de setmana. Els plats dels cuiners Sergi Costa i Jordi Llobet van fer les delícies d'uns vuitanta comensals que van sortir d'allò més satisfets. Tot cuidat al mínim detall. Selecció d'ingredients i de vins i uns tastes de l'espectacle que es podrà veure a la vila bagenca aquest cap de setmana. Sens dubte, una barreja de sensacions difícilment oblidable.
 
Després d'un aperitiu (cotnes de porc, mini botifarretes variades, consomé fumat amb nyoqui trufat i llonganissa de porc amb pa amb tomàquet) a peu dret a l'exterior del celler, els assistents van passar a l'interior del celler. Allà nombroses botes de vi feien de muts testimonis del sopar. L'alcalde d'Avinyó, Eudald Vilaseca, va donar la benvinguda als assistents i la sommelier i dietista Clara Antúnez va explicar la combinació de menjar i vi, incidint que no és massa habitual maridar vi amb el porc ral. Així, les combinacions del sopar van ser un arròs amb costella, bolets i all i oli de farigola amb un picapoll de 2013, galta de porc amb llamàntol i cremós de cigró a la vainilla amb criança de 2010, una copa de xocolata amb nata i trossets de galeta, coca de llardons i cafè. 
 
La Fira dels Matiners rememora l'època de mitjans del segle XIX quan a Avinyó s'hi produí una batalla important en la Guerra dels Matiners, entre liberals i carlins, que van guanyar els segons. La Fira dels Matiners va néixer l'any passat per donar una nova dimensió a la fira avinyonenca i té l'objectiu de promocionar els productes locals. El porc ral, engreixat de forma diferent a la tradició, i el vi en són els productes estrella aprofitant la presència al municipi de dues empreses de les dimensions del Grup Roma i Abadal.