Amb motiu del centenari de la mort de Joan Salvat-Papasseit, el cicle Contra els poetes amb minúscula, organitzat per l'espai moianès A cobert en col·laboració amb la Fundació Joan Brossa, la Fundació Guillem Viladot, la Biblioteca 1 d'octubre de Moià i la Càtedra Màrius Torres, proposa un homenatge insòlit a la seva figura i obra. Aquest cicle d'accions, a cura de la comissària Nerea Campo, ofereix una relectura contemporània i multidisciplinària del llegat de Salvat-Papasseit, posant l'accent en la seva vessant més revolucionària, avantguardista i proletària. El títol mateix, Contra els poetes amb minúscula, desafia la noció clàssica de poeta, proposant una lluita simbòlica contra els que han reduït el paper de la poesia a una expressió passiva, lluny del compromís social que caracteritza l'obra de Salvat-Papasseit.
Joan Salvat-Papasseit (1894-1924) és una de les figures més importants de la literatura catalana del segle XX. Fill d'una família d'origen humil, la seva poesia és un clam a favor dels treballadors i de la llibertat. Influït pel moviment futurista i altres corrents avantguardistes, va fer de la seva obra un espai d'experimentació literària, amb cal·ligrames, manifestos i textos poètics que transcendeixen el pur lirisme per convertir-se en una eina de lluita política i social. La seva veu poètica, clara i decidida, va saber captar les inquietuds del seu temps i traspassar els límits convencionals de la poesia catalana.
El cicle Contra els poetes amb minúscula pretén fer un pas més enllà, portant en escena una sèrie d'accions experimentals que dialoguen amb aquest esperit avantguardista i subversiu, incorporant elements performatius, textuals, visuals i sonors. A través de la participació de poetes, docents i artistes contemporanis com Agnès Pe, Mabel Olea, Marc O'Callaghan, Maria Sevilla, Nicomedes Mendes, Iris Llop, Meritxell Matas, Agnès Prats o Enric Casasses, el cicle traça una genealogia entre els Poetes amb Majúscula i Salvat-Papasseit.
El cicle s'iniciarà aquest dissabte 26 d'octubre al Centre de les Arts Lliures de la Fundació Joan Brossa, a Barcelona, amb una acció inaugural que tindrà lloc de 7 del vespre a 10 de la nit. Aquesta serà una jornada experimental on els artistes convidats reconfiguraran, a través de la performance, la veu i la imatge, el concepte de Poeta, en un manifest en viu que farà un recorregut per l'imaginari papasseitià.
El cicle continuarà amb diverses activitats paral·leles que aprofundeixen en aspectes centrals de la poètica de Salvat-Papasseit. El 8 de novembre, a la Biblioteca municipal Guillem Viladot d'Agramunt, tindrà lloc la primera sessió del seminari Jo dins el tot (I), on Iris Llop i Meritxell Matas abordaran la connexió entre Salvat-Papasseit i els corrents avantguardistes europeus, amb una atenció especial a l'ús del cal·ligrama i la poesia visual, que el connecten amb figures com Marinetti i altres artistes de l'època. Aquesta conversa posarà de relleu la innovació formal de l'autor, alhora que explorarà les seves connexions amb altres creadors com Guillem Viladot, en un diàleg que travessa gèneres i èpoques.
El 15 de novembre, a la Biblioteca 1 d'Octubre de Moià, se celebrarà el recital musicatAspiro una obra inútil que consoli els homes, un títol que pren un vers de Salvat-Papasseit per oferir un recorregut més íntim per la seva obra. Amb la veu de l'actor Pep Pla i l'acompanyament musical de Bárbara Granados, aquest recital portarà el públic a descobrir la faceta més humana i optimista d'un poeta que, tot i les dificultats, va defensar sempre l'esperança i la bellesa.
Finalment, el cicle culminarà amb la segona sessió del seminari Jo dins el tot (II), el 22 de novembre a Moià, amb la participació d'Agnès Prats i Enric Casasses. Aquesta sessió s'endinsarà en els textos més íntims de Salvat-Papasseit, combinant poesia, aforismes i manifestos per explorar la seva visió de l'amor, la dona i la nació, així com les seves reflexions filosòfiques sobre l'ésser humà.
Contra els poetes amb minúscula pretén ser més que un homenatge: és una invitació a submergir-se en l'univers de Joan Salvat-Papasseit des d'una perspectiva contemporània, experimental i comunitària. A través d'aquest conjunt d'activitats, es reivindica la vigència d'un autor que, cent anys després de la seva mort, continua sent un referent ineludible de la literatura catalana i un defensor incansable de la llibertat i la dignitat humana.