Èxit absolut a la inauguració del curs de ciència i cuina

D'aquesta manera s'inicia la col·laboració entre Fundació Alícia i la Universitat de Harvard

Publicat el 08 de setembre de 2010 a les 16:48

Un moment de la inauguració amb José Andrés i Ferran Adrià. Pauta

Davant d'una gran expectació d'estudiants universitaris i periodistes, s'ha inaugurat aquesta matinada, hora catalana, el curs "Ciència i cuina: de l'alta cuina a la matèria condensada tova", organitzat per La Fundació Alícia (Alimentació i Ciència) i la Universitat de Harvard. Aquest curs està format per un conjunt d'activitats docents especialitzades en l'aplicació de la ciència a l'àmbit culinari, fruit de l'estreta col·laboració de la novament considerada com la primera universitat del món amb la Fundació Alícia.

La primera jornada d'aquest curs, celebrada aquesta matinada, titulada "Science & Cooking: A Dialogue", ha reunit els cuiners Ferran Adrià i José Andrés, i els científics Harold McGee, conegut per les seves obres sobre la ciència aplicada a la cuina, i Pere Castells, responsable de recerca de la Fundació Alícia. Per la seva banda, Ferran Adrià ha convidat als més de 700 alumnes de la Universitat de Harvard, a rebre una lliçó sobre la seva cuina molecular.

Amb aquesta lliçó magistral es donava per inaugurada aquesta col·laboració de la Fundació Alícia i la Universitat de Harvard, que s'allargarà fins al proper mes de desembre. Per aquest motiu, la Fundació Alícia ha reunit experts culinaris de primer nivell del nostre país com Ferran Adrià (El Bulli), Joan Roca (El Celler de Can Roca), Carles Tejedor (Via Veneto), Enric Rovira (xocolater), Nando Jubany (Can Jubany) i Carme Ruscalleda (Sant Pau). També hi participen experts d'àmbit americà com Bill Yoses (cuiner Casa Blanca), Grandt Achatz (Alínea), José Andrés (Jaleo), Wylie Dufresne (WD 50) i Dan Barber (Blue Hill). Cada orador oferirà una classe sobre cuina que servirà de base per a una conferència paral·lela sobre la ciència que s'hi aplica, donada pels eminents investigadors de Harvard, Dave Weitz i Michael Brenner. A més, els estudiants matriculats a la Universitat participaran en projectes i en "laboratoris de cuina" dissenyats per aplicar les tècniques apreses, amb la col·laboració de Whole Foods i Esade entre altres.

El curs forma part d'un seguit d'iniciatives de la Fundació Alícia – creada per la Fundació Caixa Manresa i la Generalitat de Catalunya–  orientades a enfortir els lligams entre ciència i cuina. Totes elles, responen a l'objectiu de fomentar els bons hàbits alimentaris i la recerca en les aplicacions científiques dels diferents aliments. Aquestes seran línies cabdals en l'obra social de l'entitat nascuda de la integració de Caixa Catalunya, Caixa Tarragona i Caixa Manresa.