Èxit rotund de públic en un Giracirc de Collsuspina que reivindica el paper de la dona

La igualtat de gènere irromp amb força amb les actuacions, només de dones, a la Gala-Cabaret

Collsuspina, la capital del circ de la Catalunya Central
Collsuspina, la capital del circ de la Catalunya Central | Toni Carrasco
Toni Carrasco
19 d'agost de 2018, 21:31
Actualitzat: 21:44h
Amb tan sols uns 350 habitants Collsuspina ha multiplicat una vegada més gairebé per quinze la seva població aquest cap de setmana. Més de cinc mil persones han assistit divendres, dissabte i diumenge a una nova i lluïda edició del Giracirc, l'única fira de circ de la Catalunya Central que aquest any ha arribat a la quarta edició, amb molt bona salut i ganes de continuïtat, segons han assegurat els seus promotors.

El Giracirc d'enguany ha estat més solidari i d'igualtat de gènere que mai. Des dels tallers d'arts de circs amb menors de centres socials fins a la irrupció contundent de la igualtat de gènere en l'espectacle central del divendres, la Gala-Cabaret.

Un públic essencialment familiar ha gaudit d'espectacles de pallassos, malabars, trapezi, acrobàcies i també ha participat activament en tallers de maquillatge, fotomatons, tallers d'arts del circ i jocs d'habilitat i experimentació amb fusta. Les activitats ja van començar el dijous i divendres als matins amb els tallers anomenats Clown en família i dirigits pel pallasso Albert Vinyes. 

I divendres al vespre va tenir lloc la gala de circ anomenada Cabaret de Dones i on enguany totes les participants eren fèmines per primera vegada, en una clara reivindicació de l'espai del circ també com un espai que no ha de ser discriminatori amb la presència de la dona. L'espectacle fou presentat per la pallassa Marta Sitjà i hi van intervenir: l'enigmàtica Sílvia Capell a la perxa xinesa; Cecília Alice Manfrini en tècniques acrobàtiques; Miriam Edo al trapezi i Clara Pietro en la disciplina de corda. 

Dissabte de bon matí el carrer principal de Collsuspina ja es va omplir de nou de públic àvid de gaudir dels tallers i els espectacles com el de la Cía Katraska amb l'espectacle de circ còmic, Teatre de Funàmbuls, dins la carpa del Circ Xic. Tot un luxe on les disciplines de clown, malabars i trapezi van fer les delícies de petits i grans en una vela de circ, l'escenari més natural i propi per presentar aquest tipus d'espectacle.

També es va inaugurar el festival amb la presència del clown bagenc Jordi Pesarrodona i l'alcalde de la població, Oriol Batlló. La màgia no va faltar en aquest festival temàtic amb artistes com el mag Pere Rafart amb la seva màgia de prop.

La Mostra de circ durant els tres dies va anar a càrrec dels joves de Moià que han participat en el projecte de circ social de l'Associació Giracirc i que ha desenvolupat Desperta Espurnes, junt també amb joves de Sant Quirze de Safaja i Collsuspina, i coordinats per Xavier Vinuesa, de l'associació Giracirc i responsable de l'àrea social i de voluntariat.

Les artistes Sílvia Capell i Míriam Edo van protagonitzar, fora de l'escenari, un debat anomenat El Cafè Crític sota el nom de Dones, Circ i Cultura. Moderades pel periodista cultural Oriol Puig van reflexionar sobre el rol de la dona en el món del circ, el paper que juguen, on estan ubicades, i sobretot que es pot fer per canviar les dinàmiques establertes que sempre les invisibilitza i situa en segon pla.

El mateix dissabte també es va poder gaudir entre d'altres del muntatge Adoro de la Cia Alta Gama i on es barrejava l'humor i les habilitats dalt d'una bicicleta. I de l'espectacle d'acrobàcia amb teles i corda de la Cia La Simultània amb el muntatge Sulum.

En total tres dies complerts durant els quals el nombrós públic familiar ha pogut gaudir de més de trenta hores reals d'espectacles repartits en quatre escenaris i una petita carpa, amb una vintena de companyies i mostrant disciplines del circ clàssic i modern com màgia, clowns, malabars, corda, perxa, acrobàcies, pallassos, trapezi, perxa xinesa, mà amb mà, acrobàcia amb llit elàstic i monocicle.