El Festival de Música del Mil·lenari de Montserrat programa una vintena llarga de concerts

La identitat montserratina marcarà l'estil d'un festival que uneix elements com la cultura, la música i l'espiritualitat

El cor mixt de Montserrat actuant a la basílica de Santa Maria
El cor mixt de Montserrat actuant a la basílica de Santa Maria | Nia Escolà / ACN
Redacció
06 de novembre de 2024, 19:23
Actualitzat: 08 de novembre, 16:55h

El Festival de Música del Mil·lenari de Montserrat farà una vintena llarga de concerts per celebrar els mil anys d'història de l'Abadia de Montserrat durant els pròxims mesos. Durant la presentació, que s'ha fet aquest dimecres al Palau de la Música, s'ha destacat que l'objectiu final és reivindicar l'"aportació que Montserrat ha fet a la música catalana i eclesiàstica" a partir de la unió de la cultura, la música i l'espiritualitat. El festival comptarà amb artistes i grups de renom i també amb grups montserratins. Així actuaran els pianistes Albert Cano, organistes com Jordi Vergés, Miquel Gónzalez, Juan de la Rubia i Winfried Böning, i cors com el Cor Bruckner de Barcelona, l’Orfeó Català i el cor i l’orquestra del Gran Teatre del Liceu.

La gran majoria d’aquests concerts tindran com a escenari la Basílica de Santa Maria de Montserrat. Tanmateix, també se'n faran al Palau de la Música Catalana de Barcelona i al Teatre L'Atlàntida de Vic, on es realitzarà el Llibre vermell de Montserrat el 28 de febrer. Pel que fa al Palau de la Música, acollirà cinc concerts; el Mil anys de música el 2 de desembre; les Completes de Nadal de Cererols el 9 de desembre; el Llibre vermell de Montserrat el 27 de febrer; el Romanticisme coral el 13 de març, i Bach, Vivaldi i Händel el 22 de maig.

La programació compta amb una important presència montserratina, amb la participació destacada de l’Escolania de Montserrat i concerts a càrrec d’alguns dels escolans que hi han passat en la seva història més contemporània. Aquesta presència es completa amb la participació de l'Schola Cantorum de Montserrat, el cor mixt creat el curs 2023-2024, i de la Capella de Música de Montserrat. També destaquen alguns directors de renom del panorama català, com Daniel Mestre i Xavier Puig, i de l’àmbit internacional, com Maria Guinand i Josep Pons.

El festival reivindica així el paper del monestir que va més enllà del simbolisme de vetllar la Mare de Déu de Montserrat, patrona de Catalunya, en àmbits com la cultura, la llengua i, molt especialment, la música. La presentació ha anat a càrrec del comissari del Mil·lenari, Bernat Juliol, en un lloc tan simbòlic com és el Palau de la Música Catalana. També hi ha assistit el director general del Palau, Joan Oller.

El nou disc de l'Escolania

Dins d'aquesta programació, que s'allargarà també durant el 2025, destaquen els tres concerts que es faran per presentar l'últim disc de l'Escolania, El Llibre Vermell de Montserrat. Segons Efrem de Montellà, prefecte de l'Escolania de Montserrat, el treball ha permès recuperar la música del còdex de l'any 1399 on destaca el cançoner montserratí.

De fet, aquest llibre està catalogat com el número 1 de la biblioteca del Monestir de Montserrat i és l’element "més representatiu" de la música montserratina. Segons ha detallat, ofereix un testimoni directe dels pelegrinatges medievals al santuari, acompanyat dels cants i danses de l’època, un fet que concorda amb la naturalesa de l’Escolania, una de les escoles de música més antigues d’Europa, de la presència de la qual -un petit grup de nois dedicats al cant al servei del santuari- es té constància des de fa més de 700 anys.

El disc recopila un total de deu peces i representa una "fita històrica", ja que, malgrat la seva importància, encara no havia estat mai enregistrat per l’Escolania de Montserrat. Aquest treball ha estat possible gràcies a la feina de Gregori Estrada, monjo de Montserrat, que va estar estudiant la música del Llibre Vermell fins al final de la seva vida. La producció del disc s'ha fet amb l’editorial Tritó i ha estat simultània a la producció del concert que es representa conjuntament amb l’Esbart Dansaire de Rubí. L’enregistrament ha anat a càrrec de l’Escolania de Montserrat i el grup instrumental Punt de Malura, sota la direcció del director de l’Escolania, Llorenç Castelló i Garriga.

Serra d'Or recollirà les aportacions a la cultura

Amb motiu del mil·lenari, la revista Serra d'Or farà un repàs de les principals aportacions de l'Abadia a la cultura en els seus mil anys. Aquest mes la publicació posa el focus en la música, una de les peces clau en la vida quotidiana a Montserrat.

Música i Montserrat són la simbiosi que reflecteix "la riquesa cultural del país i la seva capacitat per combinar espiritualitat, tradició i innovació". Així ho ha explicat Joaquim Noguero, cap del consell de redacció de la revista, durant la presentació del festival.

Arxivat a