La funció solidària d'«El Trencanous» omple el Kursaal i recapta més de 13.000 euros per a Althaia

L'espectacle, a càrrec de Ballet Clàssic Manresa, va comptar amb música en directe de l'orquestra Camerata Bacasis

«El Trencanous» va omplir el Teatre Kursaal diumenge
«El Trencanous» va omplir el Teatre Kursaal diumenge | Althaia
Redacció
24 de desembre de 2024, 14:14
Actualitzat: 14:15h

La representació solidària que va oferir Ballet Clàssic Manresa (BCM) aquest diumenge i que per primera vegada va comptar amb música en directe de la mà de l'orquestra Camerata Bacasis va ser tot un èxit. Una setantena llarga de ballarins i ballarines van pujar a l'escenari per representar el ballet clàssic nadalenc per excel·lència, El Trencanous, que va omplir el Teatre Kursaal i que va captivar el públic assistent. L'espectacle, que va exhaurir entrades, va ser una realitat gràcies a la col·laboració entre BCM, la Camerata Bacasis, Manresana d'Equipaments Escènics i la Fundació Althaia. En total, es van vendre 734 entrades, amb una recaptació global de 13.150 euros, que es destinaran al projecte de millora de l'atenció a infants i joves d'Althaia. 

El Trencanous és un dels ballets més emblemàtics del repertori clàssic de dansa amb un alt nivell d'exigència tècnica i música de Piotr Ilitx Txaikovsky. Tots els ballarins i ballarines que van participar en la funció són alumnes de l'escola, des dels d'iniciació de 4 a 6 anys fins els del grup de perfeccionament que es preparen per fer el salt a l'activitat professional, així com els del grup d'adults. 

Destaca el fet que l'espectacle va comptar amb música en directe a càrrec de la Camerata Bacasis, una orquestra de cambra formada per una trentena llarga de músics de la Catalunya Central i dirigida per Emmanuel Niubò. La direcció artística i escènica de la funció va anar a càrrec de Pablo Testa Grosbaum.

Prendre part en un muntatge de ballet permet que els joves artistes incorporin capacitats complementàries a la tècnica i el condicionament físic que es treballa a la sala d'assaig com ara l'expressivitat, la presència escènica o el control emocional en exposar-se davant de públic real. També cal tenir en compte que la pràctica del ballet clàssic contribueix favorablement tant en l'estat físic com en l'equilibri emocional dels infants i joves. 

A més, els joves ballarins actuen amb una especial il·lusió conscients com són que estan participant en una acció solidària que millorarà l'atenció a altres joves com ells que tenen problemes de salut, fomentant valors com la solidaritat i la gratitud, així com la promoció de la salut.

Aquesta ha estat la cinquena vegada que BCM col·labora amb els projectes de mecenatge d'Althaia de forma totalment desinteressada. L'any 2018 ho va fer amb la representació solidària del musical Dolly, una dona exasperant, juntament amb Manresa Teatre Musical (MTM) per recaptar fons per al nou Hospital de Dia d'Oncologia. El 2020, els beneficis de la funció solidària del ballet Giselle es van destinar al projecte de millora de l'atenció a infants i joves. Igual que la representació solidària d'El llac dels cignes del 2023 i la de La Bayadère el febrer d'aquest 2024, que també van tenir una gran acollida.

Tant BCM com MTM formen part de la comunitat d'amics d'Althaia com a entitats que, de forma recurrent, organitzen activitats solidàries en benefici de la institució. Aquesta comunitat d'amics d'Althaia va creixent i cada dia són més les persones, entitats i organitzacions que s'han sumat a aquest projecte solidari.

El projecte de millora de l'atenció infantojuvenil

La Fundació Althaia té en marxa una campanya de participació i mecenatge per millorar les àrees d'atenció a infants i joves. L'objectiu és renovar aquests espais incorporant-hi un plus d'humanització per aconseguir que el pas dels infants per l'hospital sigui una experiència de coneixement i creixement.

El projecte inclou diferents actuacions que s'aniran executant per fases en funció de com avanci la campanya de participació i mecenatge. Hi ha prevista la remodelació de la Unitat d'Hospitalització de Pediatria, l'escola i l'hospital de dia. També la reestructuració de la Unitat de Neonatologia i la humanització de les consultes externes i urgències de Pediatria. En el marc d'aquest projecte ja s'han tirat endavant algunes actuacions, com els nous uniformes humanitzats per als professionals de Pediatria, l'entrada en funcionament de la ressonància magnètica pediàtrica humanitzada, la humanització dels espais de la Unitat d'Hospitalització de Salut Mental Infantojuvenil i altres accions per millorar el benestar dels pacients com la consolidació de l'activitat dels Pallapupas.