La Torre de Santa Caterina recupera la Senyera després de la seva restauració

Unes 220 persones han participat aquest dissabte a les visites guiades al mirador

Senyera i visitants a la Torre Santa Caterina de Manresa
Senyera i visitants a la Torre Santa Caterina de Manresa | Pere Fontanals
10 de febrer del 2024
Actualitzat el 11 de febrer a les 20:32h
Unes 220 persones han participat aquest dissabte a les visites guiades a la Torre de Santa Caterina després de la seva restauració i de la implementació d'un mirador interior en altura des d'on es poden tenir unes vistes importants sobre Manresa. Coincidint amb la inauguració de les millores, la Torre ha recuperat la Senyera, que s'havia retirada mentre duraven les actuacions.

Durant les visites, membres del Centre d'Estudis del Bages han explicat la història de la Torre i el seu entorn i s'ha entrat a l'edificació i pujat per l'escala interior fins a dalt de tot per contemplar la panoràmica de la ciutat. També s'ha explicat la intervenció feta en el darrer any per tal d'eliminar les estructures que malmetien la torre, per restaurar-ne els paraments i per construir el mirador interior.

Les visites es repetiran durant el mes de març.

Sis mesos d'obres

Les obres, que van començar l'estiu passat, eren necessàries per revertir les patologies que afectaven la torre, restaurar-la i obrir-la al públic com a lloc on poder contemplar la ciutat, amb la instal·lació d'una escala interior amb plataforma circular. Les obres han tingut un cost de 246.233 euros, provinents dels fons Next Generation en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR) i d'una subvenció del Departament de Cultura de la Generalitat. Les obres han anat a càrrec de l'empresa Récop, amb la intervenció arqueològica d'InSitu i la col·laboració d'Enginyeria Làrix, autors del projecte del mirador interior. La idea original de construir el mirador és de l'artista Marc Sellarès.

La Torre de Santa Caterina, declarada Bé Cultural d'Interès Nacional, va ser construïda durant la primera guerra Carlina, el 1836. Gràcies a la seva situació geogràfica, és una de les principals referències visuals de la ciutat de Manresa. Forma part de la xarxa de punts d'interès de l'Anella Verda de Manresa i diversos dels seus recorreguts senyalitzats hi passen. La Torre de Santa Caterina és també la porta d'entrada a la ciutat del Camí Ignasià, l'indret per on Ignasi de Loiola va arribar a Manresa fa just 500 anys.