
La posada en marxa del Tast de la Gastronomia del Montserrat ha tingut una molt bona acollida entre el públic que aquest cap de setmana ha visitat la XIX edició de la Fira de la Coca i del Mató. Així ho demostra el més mig miler de degustacions que s'han registrat a l'estand de l'associació gastronòmica, integrada pels principals restaurants del territori, impulsors d'aquesta iniciativa. A més, la fira ha superat les previsions de les 10.000 visites que esperava obtenir, xifra que s'ha incrementat en bona part gràcies a l'augment de públic que va registrar l'arrencada de la Fira, el dissabte al matí.
Durant el cap de setmana s'han servit fins a mig miler de tastets a partir d'una desena de receptes diferents elaborades amb productes artesanals i de la terra dels vessants del Montserrat, entre les quals s'ha registrat una clara vencedora: les mandonguilles de bacallà. Els restaurants monistrolencs , La Barca, Hostal les Guilleumes, El Racó i l'Abad Cisneros, de l'abadia de Montserrat, han estat els puntals d'aquesta iniciativa que enguany es posava en marxa amb la incògnita de saber quina seria la seva acceptació. Segons el xef del restaurant La Barca, Cristian Domínguez, "hem aconseguit que els visitants tastessin i s'interessessin alhora per la nostra cuina". La valoració és positiva i esperona els xefs a pensar en "fer créixer i donar més protagonisme" a la proposta de cara a la propera edició de la fira, que complirà ja dues dècades d'història.
Pel que fa a la valoració global del certamen, l'alcalde de Monistrol de Montserrat, Joan Miguel, s'ha mostrat satisfet "del caliu que s'ha registrat durant tot el cap de setmana". Malgrat que avui diumenge el fred i el vent han incomodat en alguns moments els paradistes, "el balanç és positiu perquè els artesans han fet caixa". A la plaça de la Font Gran, on s'hi concentra el gruix del comerç monistrolenc i les entitats de la vila, "hi ha hagut moments que no s'hi podia ni caminar de tanta gent que ens ha visitat". Globalment, la fira "ha aconseguit escalar posicions pel que fa la qualitat de la seva oferta" i a nivell organitzatiu "l'agenda d'actuacions i tallers ha funcionat amb molta agilitat".
Monistrol captiva i convenç amb la fira
La vila de Monistrol ha deixat de ser exclusivament punt de pas per convertir-se en destinació durant un cap de setmana en el qual ha suscitat l'interès de centenars de turistes que habitualment veuen Monistrol de camí a Montserrat. Els carrers de la vila han estat un no parar d'anades i vingudes de visitants que han aprofitat l'excusa de la Fira per passar-hi unes hores i, fins i tot, fer-hi l'àpat del dia bo i tastant els plats que les cartes dels restaurants havien preparat amb el mató com a element central.
L'animació i les demostracions de cultura popular i tradicional han estat un altre dels elements que ha permès consolidar l'ambient de festa durant les hores d'obertura de la fira, entre les 10 del matí i les 8 del vespre. Destaquen les accions de teatre al carrer dels Gog i Magog, que s'han passejat per tot l'eix firal –des de la plaça de la Font Gran fins al carrer Sant Joan i el passeig de la Canaleta-, així com les actuacions del grup de Grallers i Geganters de Viserta i del grup de tabalers de la Colla de Diables els Tronats. Aquest diumenge al matí també ha tingut lloc la 8ª Roda d'Esbarts Catalònia, organitzada per l'Esbart Monistrol Dansaire, que ha comptat amb la participació de tres agrupacions de dansa veteranes convidades: el Grup Joventus de l'Esbart Maragall de Barcelona, l'Esbart Folklòric d'Horta i l'Esbart Maragall d'Arenys de Mar. Un altre del elements de dinamització cultural d'aquesta fira ha estat el seguit d'actuacions musicals que han ofert grups locals emergents que han presentat el seu directe a la plaça de l'església.
La coca i el mató, atractiu principal de la fira
Els dos productes estrella del certamen, la coca i el mató, han esdevingut els protagonistes indiscutibles d'una dinovena edició que ha registrat ple al sector que la fira dedica a aquests dos elements a l'aparcament de la Mentirosa. Les carpes amb les parades de mató, formatges, coca, mel i l'estand de la Gastronomia del Montserrat, han mantingut el tradicional interès que susciten entre els visitants, que no marxen del recinte sense experimentar les sensacions del tast d'un tall de mató o de coca, entre elles, la de Montserrat, que s'ha pogut degustar durant tot el cap de setmana a l'estand de la Gastronomia del Montserrat. En aquest espai s'hi ha pogut trobar un ampli ventall dels articles que més es comercialitzen, com ara els Aromes de Montserrat, la xocolata, les nous i altres productes d'elaboració artesanal i arrelada al territori.
El carrer dels oficis
El nou eix artístic que aquest any s'ha incorporat a la fira al carrer Sant Joan ha aconseguit integrar-se al circuit firal i ha portat visitants a les exposicions instal·lades al casal cultural de Can Gibert. Es tracta de la mostra d'Oficis Tradicionals de Monistrol i el seu entorn que ha obert portes durant aquests dos dies bo rebent la visita dels passants que han pogut gaudir també de les instantànies que van guanyar la darrera edició del concurs de fotografia del Parc Natural de la Muntanya de Montserrat. Finalment, els artistes instal·lats a les immediacions del casal han pogut ensenyar als visitants els ginys i construccions d'artesania que realitzen.
En línies generals, l'aposta per incorporar les manifestacions artístiques de base artesanal a la fira han aconseguit, principalment, ampliar el perímetre que tradicionalment se cenyia a la plaça de la Font Gran i els seu entorn més immediat.