Miquel de Palol presentarà dijous la seva darrera novel·la a La Papasseit

"Angèlica i Rafael" tanca el gran projecte de l'editorial Comanegra sobre la ciutat de Barcelona, "Matar el monstre", que consta en la publicació de set novel·les independents ambientades a la ciutat comtal entre el 1818 i el 2018

Redacció
29 d'abril de 2019, 16:40
Actualitzat: 17:00h
Miquel de Palol en una imatge d'arxiu
Miquel de Palol en una imatge d'arxiu | ACN
Guardonat amb una desena llarga dels premis literaris més destacats del país, Miquel de Palol (Barcelona, 1953), una de les figures més destacades del panorama literari català contemporani, presentarà dijous a 2/4 de 8 del vespre a la llibreria Papasseit de Manresa la seva última novel·la Angèlica i Rafael, tanca el gran projecte de l'editorial Comanegra sobre la ciutat de Barcelona, Matar el monstre. Arquitecte de formació, compaginà aquesta activitat professional amb l'escriptura fins l'any 1991, en que es dedicà plenament a la producció literària.

L'any 1982 obté el premi de poesia Carles Riba amb El porxo de les mirades, també distingit amb el premi Crítica Serra d'Or, 1984. La novel·la El jardí del set crepuscles va ser guardonada amb el premi Joan Crexells 1989, el premi de la crítica Serra d'Or 1990, el premi Nacional de la Crítica 1990 i el premi Nacional de Literatura Catalana 1990. D'aquesta manera inicia la producció narrativa a cavall del relat fantàstic i llegendari i l'especulació filosòfica, que inclou les novel·les Ígur Neblí (1994), El Legislador (1997, premi Josep Pla), Consulta a Ripseu (1997) i El Quincorn (1998, premi Sant Jordi), Un home vulgar (2006, Premi Joanot Martorell) i les proses i contes Grafomàquia (1993) i Contes per vells adolescents (1997, premi Victor Català), entre d'altres. El 2015 rebé el Premi dels Jocs Florals de Barcelona amb Dos Cors per una Bèstia.

Angèlica i Rafael (2018) és la darrera novel·la de Palol. Es tracta d'una obra con comèdia, espionatge i filosofia brinden en un llibre sobre la veritat i la mentida, sobre la malenconia i la negativitat, sobre els invents per justificar el mal i la futilesa del jo. En definitiva, una novel·la sobre el no-res.

Amb aquest títol l'editorial Comanegra tanca «Matar el monstre», el seu gran projecte editorial sobre la ciutat de Barcelona.

L'estiu de 1816 un grup d'escriptors va reunir-se en una mansió de la riba del llac Léman i es van reptar a escriure una història de monstres. D'allà va forjar-se la novel·la Frankenstein or The Modern Prometheus de Mary Shelley (publicada el 1818). Dos segles després, l'editorial Comanegra reunia set autors i els seus editors a la fàbrica Lehmann per acordar els termes del projecte Matar el monstre. Els autors convidats assumien el repte d'escriure cadascun una novel·la compartint tres condicionants bàsics: cada història seria ambientada, principalment, en un any concret (1818, 1888, 1929, 1968, 1992, 2004, 2018) compartint la ciutat de Bracelona a més d'incloure en algun moment de la narració, l'aparició del mateix personatge secundari vivint, en cada cas, una situació concreta que, amb la suma de les set, constituiria una història paral·lela.

La presentació correrà a càrrec del musicòleg Oriol Pérez i Treviño (Manresa, 1974). Oriol Pérez ha coordinat la Xarxa de Músiques de Catalunya, ha dirigit el Festival de Músiques de Torroella de Montgrí, ha coordinat el Centre Robert Gerhard, ha estat director de l'Auditori de Barcelona i és un dels impulsors de la revista musical 440 Clàssica, a més de col·laborar en diverses publicacions especialitzades i genèriques.

L'acte, en format de conversa entre aquestes dos figures de gran rellevància, tindrà lloc el proper dijous 2 de maig a 2/4 de 8 del vespre a la Llibreria Papasseit de Manresa (C/Barcelona, 25 de Manresa) i serà, com sempre, d'entrada gratuïta i oberta a tothom.