Nova campanya d'excavacions a la Cova de les Teixoneres i la Cova del Toll de Moià

Els treballs arqueològics, codirigits per l'IPHES-Cerca, s'allargaran fins el 25 de juliol

Moià reprèn les excavacions a les coves de les Teixoneres i del Toll
Moià reprèn les excavacions a les coves de les Teixoneres i del Toll | AjMoià
Redacció
28 de juny del 2024

Des del passat dimarts 25 de juny i fins el 25 de juliol es duu a terme una nova campanya d'excavació arqueològica als jaciments de la Cova de les Teixoneres i de la Cova del Toll de Moià, sota la direcció de la Dra. Ruth Blasco, investigadora de l'IPHES-Cerca, la Dra. Anna Rufà, investigadora de l'ICArEHB - Universidade do Algarve (Portugal) i adscrita a PACEA-UMR5199 (França), el Dr. Florent Rivals, professor d'investigació ICREA a l'IPHES-Cerca, i el Dr. Jordi Rosell, professor de la Universitat Rovira i Virgili i investigador de l'IPHES-Cerca. 

Pel què fa a la Cova de les Teixoneres, l'objectiu principal d'aquesta nova campanya és continuar amb l'excavació dels nivells arqueològics situats a l'entrada de la cavitat i amb una cronologia al voltant dels 90.000 anys on, durant la campanya anterior, es van recuperar dos fragments de crani d'un Neandertal juvenil.

Pel què fa a la Cova del Toll, l'acondicionament de l'entrada de la cavitat amb una nova coberta i una passarel·la flotant permetrà a l'equip d'excavació treballar en aquesta zona, encara no explorada.

Equip de treball

A part dels membres de l'IPHES-Cerca, l'equip compta amb la col·laboració d'investigadors d'altres institucions com el laboratori ICArEHB a la Universitat de l'Algarve (Portugal), el Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas (CONICET, Argentina), la Universitat de Ferrara, la Universitat de Burgos, la Universitat de Castilla la Mancha, la Universitat Complutense de Madrid, entre d'altres.

Finançament

Les investigacions a les Coves del Toll i Teixoneres estan finançades a través del projecte del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya titulat Competència, Co-Evolució i Comensalisme: l'Ús d'Ambients Càrstics per Humans i Carnívors durant el Paleolític Mitjà (Ref. CLT009-22-00045) i pel projecte del Ministerio de Ciencia e InnovaciónComportamiento y paleoecología neandertal en ecosistemas mediterráneos (Ref. PID2022-138590NB-C41) i reben el suport logístic i econòmic per part de l'Ajuntament de Moià

Arxivat a