El Consell Regulador de la Denominació d'Origen Pla de Bages, en col·laboració amb Càritas Arxiprestal de Manresa i el suport de la Fundació la Caixa i CaixaBank, ha anunciat la quarta convocatòria dels Ajuts per a la Restauració de Pedra Seca a través de la reinserció sociolaboral. Aquest programa busca preservar el patrimoni cultural i paisatgístic del territori mitjançant la rehabilitació de construccions de pedra seca a través del projecte d'inserció laboral per a col·lectius en risc d'exclusió social.
Aquest dimecres 15 de gener s'ha celebrat una trobada amb les entitats organitzadores per presentar la nova edició dels ajuts i valorar-ne els resultats fins ara. L'acte ha tingut lloc a la finca de Cal Cuques, Manresa, on també s'ha visitat una de les construccions subvencionades en l'edició 2024.
Durant la trobada, s'ha posat de manifest la continuïtat del projecte gràcies al compromís de totes les parts implicades. Carles Playà, president del Consell Regulador de la DO Pla de Bages, ha destacat l'impacte cultural i social d'aquestes accions sobre el patrimoni històric vinculat al conreu de la vinya i el vi, mentre que Joan Grau, director de Càritas Arxiprestal de Manresa, ha remarcat la importància d'iniciatives que combinen inserció laboral i preservació patrimonial. Josep Mª Gonzàlez, director territorial de CaixaBank a Catalunya, ha destacat que la col·laboració entre la Fundació "la Caixa", a través de CaixaBank reafirma el nostre compromís amb iniciatives socials que generen un impacte positiu en les comunitats on som presents, i que "amb aquests ajuts, volem aconseguir que la restauració de pedra seca esdevingui una eina per a la integració laboral, oferint formació i ocupació a persones que necessiten un nou impuls". Pau Collado, de la cooperativa Senders vius, ha explicat les característiques constructives bàsiques de la pedra seca i ha guiat un petit recorregut per diferents rehabilitacions realitzades gràcies a les edicions anteriors dels ajuts, a la finca d'Oller del Mas i a la de Cal Cuques, ambdues al terme municipal de Manresa.
L'impacte patrimonial i social d'aquest projecte ha estat reconegut per les entitats participants, que han destacat la importància de la col·laboració en preservar el llegat històric del Bages i promoure la sostenibilitat econòmica i ambiental de la regió.
Objectius i detalls de la convocatòria
La convocatòria d'aquest 2025 té com a objectiu continuar contribuint a la conservació del patrimoni històric de la comarca del Bages, recuperant construccions emblemàtiques com marges, barraques de vinya i altres elements de pedra seca. Al mateix temps, es vol seguir apostant per la inserció laboral, oferint formació i ocupació a persones en situació de vulnerabilitat. La convocatòria estarà oberta fins al 31 de gener de 2025, i les bases es podran consultar al web de la DO Pla de Bages.
Seran subvencionables fins al 40% les actuacions de rehabilitació en pedra seca (parets, barraques, etc.. ) a través de la cooperativa Senders Vius, que garanteix la inserció de treballadors amb risc d'exclusió social formats pel projecte Activa't i la formació Polivalència en el peonatge agrari de Càritas Arxiprestal de Manresa.
La quantia màxima de l'ajut serà de 2.000 euros per sol·licitant. Els criteris de valoració que es tindran en compte a l'hora de valorar els projectes seran la rellevància de la construcció de pedra seca que es vol restaurar, si el projecte està encaminat a posar en valor i divulgar el patrimoni de la pedra seca des de l'àmbit cultural i turístic, i la seva vinculació al sector vitivinícola i forestal.
Durant la darrera setmana de febrer es publicaran els resultats dels ajuts. La restauració es durà a terme al llarg de l'any 2025.