Òscar Valgreen, Eulàlia Llopart i Maria Padró, els tres artistes seleccionats per al Contemporanis 2024

Exposaran a l'Espai de la Plana de l'Om de Manresa i de forma col·lectiva a Can Puget de Manresa

Una de les peces de la col·lecció «Tares» d'Anna Benet, al Contemporanis 2021
Una de les peces de la col·lecció «Tares» d'Anna Benet, al Contemporanis 2021 | Arxiu
Nació
11 de febrer de 2024, 22:49
Actualitzat: 19 de febrer, 13:07h
El moianès Òscar Valgreen, la osonenca Eulàlia Llopart i la solsonenca Maria Padró són els tres artistes emergents que mostraran els seus treballs a l'Espai Plana de l'Om de Manresa i a la sala d'exposicions de Can Puget de Manlleu, després de ser triats pel jurat del cicle d'exposicions Contemporanis de la Taula d'Arts Visuals de la Catalunya Central (TAVCC).

Les exposicions individuals a l'Espai Plana de l'Om de Manresa es portaran a terme del 5 al 24 de març, del 30 d'abril a 26 de maig, i del 5 a 24 de novembre. L'exposició col·lectiva a Can Puget de Manlleu (Osona) tindrà lloc del 8 al 29 de desembre. Cada un dels tres projectes rebrà una dotació de 1.000 euros en concepte de producció de l'exposició i d'honoraris de l'artista, i les despeses de transport de l'obra a Manlleu.

El jurat ha estat format per representants del món de les arts a cadascuna de les comarques que conformen la Catalunya Central. Els membres del jurat han estat Eder Pozo, Eudald Pla, Jose Millas i Clara Payàs. De la valoració del jurat, el secretari de la comissió, Bernat Bozzo, n'ha redactat una acta amb el veredicte, que ha prioritzat el contingut artístic de les propostes, així com la innovació expositiva.

La TAVCC acompanyarà als artistes en els plantejaments pedagògics de les mostres, amb la finalitat d'estrènyer encara més els ponts entre el creador i el públic.
 

Oscar Valgreen (Dementia & Wabi-Sabi)

La proposta presentada per Òscar Valgreen porta per títol Dementia & Wabi-Sabi, la qual neix a conseqüència d'un diagnòstic.

Aquest diagnòstic juntament amb la seva passió per la decoració l'ha portat a crear una sinergia entre dos conceptes: Demència i Wabi Sabi . La idea del projecte consisteix a transmetre de una manera pictòric conceptual la interrelació entre tots dos. A través del concepte estètic japonès (la bellesa de la imperfecció i mitjançant l'ús de diferents disciplines artístiques com la pintura, la escultura o la instal·lació, pretén representar alguns dels estats, etapes i sensacions que manifesta l'individu durant la trajectòria per la malaltia.
 

Eulàlia Llopart (Ser Matriu)

La osonenca Eulàlia Llopart proposa una reflexió sobre el fet creatiu i l'origen de la vida, tant en els éssers vius com en les obres artístiques, a Ser Matriu. La matriu s'entén com a metàfora d'espai de creació; úter, niu, casa, full en blanc, taller de l'artista... són llocs on la creativitat floreix i pren forma. En aquest context, es posa en relleu la importància del procés creatiu, destacant que no només és el resultat final allò que compta, sinó també el camí a recórrer per arribar-hi. I aquest camí pot ser planer, pedregós, fosc, lluminós, pausat, veloç, com la vida mateixa.

En definitiva, Ser matriu és un elogi a la vida en tota la seva fragilitat i vulnerabilitat. A través de les obres delicades i subtils, es convida a prendre consciència sobre la condició humana i el nostre vincle amb la natura.
 

Maria Padró (Errar a la ventura)

El punt de partida de la proposta de la Maria Padró és un grup d'amants de l'excursionisme es troba a Dartmoor National Park. És un dels últims indrets d'Anglaterra on es manté el dret a vagar, i ara el volen revocar.

Aquest fet és exportable a casa nostra on, malgrat que gran part del territori es permet l'accés lliure a la natura, hi ha unes certes limitacions al què es pot fer i que no.

L'obra Errar a la ventura neix de les preguntes que aquesta dicotomia suggereix a l'autora: Tendim al moviment i la legislació ens posa pals a les rodes? O naturalment hem evolucionat cap al sedentarisme i defensar el dret a vagar és un acte romàntic de rebel·lió? Per què sovint viure de manera sedentària és acceptat com la norma, i els grups nòmades són considerats primitius?

Els manifestants de Dartmoor posaven en qüestió la titularitat privada dels terrenys i reclamaven el dret a vagar-hi. 'Errar a la ventura' convida a recollir el seu inconformisme i portar-lo al terreny personal de l'artista.
 

Contemporanis

Contemporanis és un programa expositiu de la Taula de les Arts Visuals de la Catalunya Central (TAVCC) que busca recuperar l'esperit originari de la Sala de la Plana de l'Om de Manresa, oferint l'oportunitat a creadors i creadores emergents de la Catalunya Central d'exposar les seves obres i donant resposta a una de les mancances més visibles de l'entrellat cultural manresà: l'absència d'un programa dedicat a l'art contemporani.

El projecte, nascut l'any 2019 en col·laboració amb l'Ajuntament de Manresa, es basa en una convocatòria oberta i una posterior valoració d'un jurat independent format per professionals de la cultura de les comarques de la Catalunya Central.

Des del 2022 s'incorpora una itinerància expositiva dels projectes, que es presenten en una mostra col·lectiva a la sala d'exposicions de Can Puget durant el mes de desembre.


Arxivat a