Fundada l'any 1499, Publicacions l'Abadia de Montserrat és una de les editorials més antigues de tot Europa. Compta amb un fons editorial d'entre 3.000 i 4.000 títols publicats i, aquest 2025, continua amb la seva aposta per la cultura i la llengua catalana. Entre les novetats, hi ha la col·lecció Primera lliçó, dedicada a la literatura.
Es tracta d'un conjunt de volums curts i de petit format -de 250 pàgines- que pretén esdevenir una biblioteca amb coneixements bàsics sobre literatura en general. De moment, ja s'han publicat vuit volums, però n'hi ha vint-i-dos de previstos. Més enllà d'aquesta col·lecció, l'editorial també publica el primer estudi sobre la projecció internacional de Guimerà, o un llibre sobre la devoció de Montserrat a Itàlia.
"És una editorial que continua sent fidel a les seves arrels: el seu compromís amb la cultura i la llengua catalana, però alhora oberta al moment present i en diàleg amb la societat". Pel pare Bernat Juliol, sotsprior de l'Abadia de Montserrat, aquesta és la clau de l'èxit de l'editorial Publicacions de l'Abadia de Montserrat que, al costat d'Oxford i Cambridge, és una de les més antigues d'Europa i del món.
Aquest dimecres s'han presentat les novetats de l'editorial per aquest 2025. Entre elles, hi ha Primera lliçó, una col·lecció de dedicada a la literatura catalana. De moment, ja s'han publicat vuit volums, però n'hi ha vint-i-dos d'encarregats. Es tracta d'un conjunt de volums curts i de petit format -de 250 pàgines- que pretén esdevenir una biblioteca amb els coneixements bàsics que pot tenir qualsevol persona interessada en la literatura en general.
El seu coordinador, Joan Ramon Veny, ha explicat que les publicacions "no volen fer història de la literatura, sinó de les idees". "L'objectiu és donar una introducció temàtica", ha detallat. A cada capítol, diu l'autor, "s'hi passegen autors catalans al mateix nivell que els italians, anglesos, francesos o russos. Ens creiem o no ens creiem que la nostra literatura és normal?".
A banda d'aquesta col·lecció Publicacions l'Abadia de Montserrat també traurà aquest any el primer estudi que es fa sobre la projecció internacional d'Àngel Guimerà. Es tracta del llibre Àngel Guimerà a Buenos Aires. Arrelament i internacionalització, un treball de cinc anys de recerca en què l'autor, Joan Martori, trasllada testimonis i valoracions que aproximen el lector a diferents aspectes de l'impacte de la dramatúrgia de Guimerà a Llatinoamèrica. La voluntat, segons ha explicat Martori, és la construcció d'un relat "que arribi no només als especialistes, sinó també a un públic ampli interessat en la matèria".
De la seva banda, el politòleg Manuel Manonelles ha presentat La presència secular de Montserrat a Itàlia, una obra que es publicarà aquest any i que repassa la presència montserratina a Itàlia. En el llibre, l'autor fa un repàs de tota aquesta realitat, des d’un punt de vista històric, artístic i també etnogràfic i antropològic. "És un llibre que parla d'una devoció i una presència molt estesa al territori italià i que va molt més enllà de Roma", explica Manonelles.
Pel que fa als títols de literatura infantil, la periodista i directora de la revista infantil El Tatano ha presentat El singlot extraordinari, un llibre il·lustrat que reivindica la fantasia dels infants com a motor d'aprenentatge. "No tots els llibres han de ser sobre gestió de les emocions, sinó llibres que facin emocionar", ha reivindicat.