Sabors de Montserrat a la Fira de la Coca i el Mató

El president de la Diputació, Salvador Esteve, ha inaugurat aquest dissabte la fira de Monistrol

Publicat el 27 d’octubre de 2012 a les 18:13
El president de la Diputació, Salvador Esteve, acompanyat de l'alcalde de Monistrol, Joan Miguel, a la Fira de la Coca i el Mató. Foto: Òscar Giralt

La coca, el mató, les nous, el tomàquet de rosa i les aromes de Montserrat han seduït aquest dissabte al matí tots els visitants que es passejaven per la dinovena edició de la Fira de la Coca i el Mató. El president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve, ha estat l'encarregat d'inaugurar aquest esdeveniment festiu en honor a la gastronomia pròpia del massís de Montserrat.

Acompanyat per l'alcalde de Monistrol de Montserrat, Joan Miguel Rodríguez, i el diputat de Comerç i Esports, Jordi Subirana; Salvador Esteve ha recorregut el carrers de Monistrol, guarnits per l'ocasió, i ha volgut recalcar que "la Diputació sempre donarà suport a actes com aquest que posen en valor els elements culturals, socials i econòmics del territori".

Un cop rebut l'agraïment per part de l'alcalde "pel suport i l'ajuda que rebem de la Diputació i que ens ajuda en el dia a dia dels petits i mitjans municipis", el president de la Diputació ha gaudit de la novetat més destacada d'aquest any, el Tastet de la Gastronomia de Montserrat. Es tracta d'una mostra de la cuina elaborada per restauradors de prestigi que combinen els productes de la zona d'una manera sorprenent on conviuen tradició i innovació.

Es preveu que en tot el cap de setmana més de deu mil persones visitaran aquesta fira per veure el centenar de parades que omplen el casc antic de Monistrol. 30 d'aquestes parades son de gastronomia i la resta són d'artesania o d'associacions i entitats del municipi.

Els protagonistes de la fira: el mató i la coca
L'origen del mató està en l'aprofitament de la llet fresca sobrant, que com que es feia malbé de seguida les mestresses van aprendre a conservar-la en forma de formatge i mantega. A Marganell, la vila del Mató de Montserrat, aquests coneixements femenins i casolans han estat l'origen d'una especialització singular: l'elaboració de mató per anar a vendre'l als peregrins i visitants de Montserrat.

L'altre protagonista de la fira de la tardor de Monistrol de Montserrat és la coca. L'elaboració de coques és una tradició als obradors de Monistrol de Montserrat i és un orgull per als seus habitants donar a conèixer a la fira les seves coques més apreciades: la coca de Forner, la coca de brioix de xocolata, la coca de poma i la coca de mató.