Més de 150 persones van omplir divendres passat el saló de sessions i el passadís annex de la Casa de la Vila de Súria en la presentació del llibre "Pius Macià i Ribera, un home de bé, un gran surienc", de Francesc Macià i Gras. L'acte es va convertir en un reconeixement emocionat a la figura de Pius Macià, un dels suriencs més destacats de les primeres dècades del segle XX i primera víctima de la guerra civil a la vila.
El llibre ha estat editat per l'Ajuntament dins de la col·lecció "Temes de Súria", però la seva publicació ha estat possible gràcies a l'impuls de la família Macià. En el transcurs de l'acte també va ser recordat l'autor del text, fill de Pius Macià i testimoni directe de l'assassinat del seu pare. Francesc Macià i Gras va morir el passat mes de novembre, quan el volum ja era a la impremta.
En la presentació del llibre va participar l'historiador manresà Joaquim Aloy, que va explicar que es tracta d'"un testimoni d'extraordinari valor sobre un fet tràgic". Segons Joaquim Aloy, el surienc Francesc Macià i Gras va escriure un text "escruixidor", però "sense ànims de venjança contra els autors del crim ni contra ningú".
L'historiador manresà va remarcar que el llibre és "una lliçó d'història" que ajuda a comprendre les dificilíssimes circumstàncies de l'època i, en conseqüència, a "evitar que mai més no es repeteixi un desastre com el de la guerra". Joaquim Aloy va afegir que Francesc Macià i Gras "ens ha fet un gran servei", i va agrair a l'Ajuntament la seva participació en l'edició del llibre.
L'acte va comptar amb una àmplia representació de la família Macià. En el seu nom va parlar Francesc Macià i Guilà, un dels fills de l'autor del llibre. En les seves primeres paraules, va reconèixer que "aquest acte és un motiu de goig, però alhora de tristor" per l'absència del seu autor, que en la redacció del text "va seguir l'exemple de perdó" de Pius Macià.
Francesc Macià i Guilà va manifestar que el llibre "recupera la figura del nostre avi", que va quedar eclipsada per les circumstàncies tràgiques de la seva mort. En aquest sentit, el portaveu de la família va fer referència a les "inquietuds socials" de Pius Macià, que va impulsar nombroses iniciatives assistencials, cíviques, educatives i culturals en les primeres dècades de la Súria del segle XX.
L'alcalde Josep Maria Canudas es va referir a la gran assistència aconseguida per l'acte com una mostra de "l'interès ciutadà" per la presentació del llibre, en un homenatge simbòlic a una persona "que va dedicar la seva vida als altres", que "va fer molt per Súria" i que també va formar part de la corporació municipal com a regidor.
Segons Josep Maria Canudas, el llibre conté una "càrrega sentimental, cívica i humanística important". També va elogiar la "generositat" de la família Macià per haver volgut compartir els seus records amb la comunitat i per la seva "tenacitat i il·lusió", que han fet possible la publicació del llibre.
L'alcalde de Súria va remarcar que "de nosaltres depèn que fets tràgics com els que va patir la família Macià no es tornin a repetir", tot recordant que "van ser moltes les famílies catalanes i surienques que van patir situacions similars".
La regidora de Cultura, Ana Pérez, també va fer un agraïment "molt especial" a la família Macià per un llibre "del qual ens sentim tots molt orgullosos". En el transcurs de la presentació també es va recordar que els primers contactes per a la seva publicació es van iniciar amb l'anterior equip de govern municipal i van continuar amb l'actual.
L'acte va acabar amb la interpretació d'El Cant dels Ocells, a càrrec de la violoncelista surienca Queralt Adam. Tant aquesta interpretació com els parlaments anteriors van ser molt aplaudits per les persones assistents.
Amb la publicació del llibre "Pius Macià i Ribera, un home de bé, un gran surienc", la col·lecció ‘Temes de Súria' inicia un nou apartat, anomenat 'Testimonis'. L'acte de presentació formava part del programa de la Festa de Sant Sebastià.
Pius Macià i Ribera, un surienc destacat del seu temps
Pius Macià i Ribera (1893-1936) va néixer en el si d'una família molt humil. Després d'estudiar al seminari de Vic, va treballar a la fàbrica tèxtil Abadal, en la qual acabaria sent encarregat. Va ser un dels principals impulsors de la creació del Montepio de Súria (1912) i de la Cooperativa Obrera de Súria (1916).
L'any 1922 va entrar a l'Ajuntament de Súria com a regidor. També va participar en la constitució de la Caixa d'Estalvis de Súria, de la qual va ser director fins a la seva integració dins la Caixa de Pensions per a la Vellesa i d'Estalvis (1928).
Pius Macià seria delegat de la sucursal surienca de la Caixa de Pensions fins a la seva mort. També va desenvolupar una intensa activitat en diferents àmbits com l'assistencial, l'educatiu i el periodístic com a corresponsal dels diaris Pàtria i El Matí.
La nit del 23 de juliol de 1936, Pius Macià va morir assassinat a casa seva per un escamot armat de la FAI i en presència dels seus fills de curta edat. Un dels carrers del centre de la vila porta el seu nom des de l'any 1951.
Súria homenatja la figura de Pius Macià
Més de 150 persones van omplir divendres passat el saló de sessions i el passadís annex en la presentació del llibre sobre Pius Macià
30
de gener
de
2012
Membres de la família Macià escolten les paraules de Francesc Macià i Guilà en l’acte de presentació del llibre sobre Pius Macià. Foto: AjSú
El més llegit