
Els carrers de Mura s'han omplert de visitats per la Festa de batre el cigró. Foto: AjMura
Mura ha celebrar aquest diumenge la Festa de Batre el Cigró amb l'assistència d'una sis-cents visitants que van gaudir d'un dia distret, amb bon clima i amb tot un seguit d'activitats i degustacions.
La Festa de Batre el Cigró de Mura se celebra per recordar unes feines i tasques agrícoles que s'han anat perdent amb els anys però que eren ben vives a mitjans del segle passat. A Mura el record del cigronet és ben significatiu ja que el cigronet (petit, sense pell i de fàcil cocció) és especialment valorat en la gastronomia del nostre país, i en els darrers anys se n'ha anat recuperant el seu cultiu. A banda de la demostració de les tasques de batre el cigronet, també se'n fa la degustació i els restaurants fan una mostra gastronòmica amb el cigronet com a motiu principal.
El cigró, a part d'algun camp que s'hi destinava expressament, sobretot es plantava entremig de les oliveres per aprofitar l'espai i perquè el seu cicle és compatible amb les tasques de menar l'olivar. Antigament no es desaprofitava ni un pam de terra!
Durant la Festa s'ha fet una demostració de com era la batuda del cigró amb un cavall, i s'ha ventat amb una antiga màquina de ventar. Coincidint amb la Festa del cigró s'ha realitzat una exhibició d'oficis antics pels carrers i racons ambientats del poble (ferrer, sabater, terrissaire, puntaires) i tallers i jocs infantils. Els visitants també han pogut visitar una tina per fer vi del segle XVIII, l'església de Sant Martí i l'ermita de Sant Antoni, entre altres indrets.
A més també hi va haver activitats per acabar d'arrodonir la jornada: passeig amb carro, visita al molí del Mig, excursió al Puig de la Bauma, entre les més destacades. Les activitats van acabar amb una reeixida actuació de la Coral Talamanca.
#SomTerritori: Mura, la pedra seca, el parc natural i el cigronet