«Vèrtex», de Tom Carr, ja presideix el Parc del Secà amb la voluntat de ser icona de Manresa

El projecte de "land art" efímer "Microscopies", que ha unit natura, art i cultura, deixarà una obra estable cada any en un punt diferent de l'Anella Verda

29 d'agost del 2020
Actualitzat a les 21:58h
«Vèrtex», de Tom Carr, al Parc del Secà de l'Anella Verda
«Vèrtex», de Tom Carr, al Parc del Secà de l'Anella Verda | Pere Fontanals
"Són línies infinites que es creuen i que van des de la solidesa de la terra i s'allarguen cap al cel". Així ha definit Tom Carr la seva obra Vèrtex que des d'aquesta Festa Major de Manresa es converteix en element artístic estable del Parc del secà, al sud-est de l'Anella Verda de Manresa, entre el polígon de Bufalvent i la deixalleria.

"L'obra pot convertir-se en una icona de la ciutat -ha afegit la regidora de Cultura, Anna Crespo- tant per ella mateixa com per l'entorn i el paisatge que l'envolta", i també "per la seva estructura metàl·lica i cilíndrica que tingui diferents tonalitats depenent de la llum", ha afegit l'artista mentre l'obra fimbrejava pel vent. També, l'alcalde Marc Aloy ha elogiat el lloc triat per instal·lar Vèrtex i perfer-hi la mostra de land art efímer Microscopies, amb tres itineraris senyalitzats i adequats per ser fàcilment transitables: el camí de les Oliveres, el camí de la Timoneda i el camí dels Ametllers

Roser Oduber, del CACiS, precisament, ha parlat com a comissionada de la Microscopies, una proposta que neix amb vocació de continuïtat: en cada edició es realitzaran diverses obres efímeres i una de permanent, amb la idea d'anar incrementant, any rere any, les peces artístiques que es podran trobar a l'Anella Verda.

En aquesta primera edició, l'obra permanent ha estat Vèrtex, de l'artista Tom Carr, una gran escultura de 12 metres d'alçada que respon al desig d'agrair la tasca duta a terme pels nombrosos col·lectius que han fet un esforç continuat per vèncer la pandèmia de la Covid-19 i que, a hores d'ara, continuen actius. Durant aquests dos dies també s'han pogut veure les sis obres efímeres signades pels artistes Javier Olaizola, Ona Trepat, Ester Fabregat, Mònica Campdepadrós, Anna Serra i Maria Ribera i Alèxia Lleonart.
 

Les obres de Fabregat (esquerra) i de Campdepadrós (dreta), integrades al Parc del Secà. Foto: Pere Fontanals


Durant els recorreguts, s'ha pogut gaudir del paisatge de l'entorn des d'una situació elevada, tenir vistes de les instal·lacions del Parc Ambiental de Bufalvent i caminar entre conreus de secà, barraques de vinya, canals de pedra o tines. Un indret amb una privilegiada ubicació geogràfica, amb magnífiques vistes, amb Montserrat de fons i l'arribada a Manresa des del Bages Sud.

El projecte Microscopies ha nascut de la mà de l'Ajuntament de Manresa i del Centre d'Art Contemporani El Forn de la Calç (CACiS), que durant més de vuit anys ha organitzat el Festival Efímera, una passejada diürna al terme de Calders amb diverses instal·lacions artístiques efímeres i respectuoses amb l'entorn que conviden a reflexionar sobre la relació entre els humans i la natura, i a canviar la seva mirada sobre el paisatge.

Microscopies ha comptat amb la col·laboració de Meandre, del Parc del Secà, del Consorci del Bages per la Gestió de Residus i de l'Anella Verda, i amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.