Aigües de Manresa anuncia la creació d'un Observatori de l'Aigua

L'Observatori es crea amb la voluntat de millorar la transparència i la participació ciutadana en la gestió de l'aigua

Presentació de l'Observatori de l'Aigua de Manresa, dijous passat
Presentació de l'Observatori de l'Aigua de Manresa, dijous passat | Aigües de Manresa
Redacció
15 de juliol de 2024, 08:22

Aigües de Manresa ha presentat la creació d'un Observatori de l'Aigua, una iniciativa destinada a augmentar la transparència, la participació ciutadana i la col·laboració entre diversos agents socials en la gestió del cicle integral de l'aigua. Aquesta acció s'emmarca dins del projecte Sostenibilitat en el cicle de l'aigua. Un projecte de digitalització i transformació del territori

L'acte, que ha estat conduït pel gerent de l'empresa, Antoni Ventura, també ha comptat amb la presència de l'alcalde de Manresa i president d'Aigües de Manresa, Marc Aloy, el president del Consell Comarcal del Bages, Eloi Hernàndez, la presidenta del Consell Comarcal del Moianès, Laia Bonells, i la vicepresidenta de la Mancomunitat del Bages i del Moianès per l'Aigua, Mariana Romero, que han volgut expressar el seu suport a aquesta iniciativa, amb la signatura d'un document. 

Com serà l'Observatori?

Inspirat en experiències similars com l'Observatori de l'Aigua de Terrassa o l'Observatori de l'Aigua d'EMASESA, aquest nou òrgan es comprometrà a fomentar la transparència informativa i la participació activa de la comunitat en el cicle integral de l'aigua. 

Els objectius de l'observatori parteixen del Pacte Social de l'Aigua, aprovat per la Junta General d'Aigües de Manresa el 25 de gener del 2024.

  • Excel·lència tècnica. Treballar amb la garantia de quantitat, qualitat i servei, promovent pràctiques que redueixin el consum i fomentin l'ús eficient dels recursos hídrics. 
  • Compromís social: Garantir el dret a l'aigua i contribuir a l'educació i divulgació sobre la seva importància. 
  • Participació ciutadana: Assegurar la transparència i involucrar la comunitat en la presa de decisions. 
  • Responsabilitat ambiental: Promoure pràctiques que preservin l'aigua i n'evitin la contaminació. 
  • Equilibri econòmic: Assegurar la viabilitat a llarg termini del servei d'aigua a través d'una gestió econòmica sostenible. 

L'Observatori tindrà funcions com sol·licitar i rebre informació sobre el servei d'aigua, emetre informes i estudis, elaborar propostes de polítiques de transparència, recollir opinions ciutadanes, i promoure programes de formació i sensibilització. A més, facilitarà la col·laboració institucional, ajudant a coordinar esforços entre administracions, grups polítics, serveis tècnics, i altres agents socials. 

Per què un Observatori de l'Aigua?

Aquest òrgan no només contribuirà a una millor gestió de l'aigua, sinó que també oferirà suport a les polítiques públiques, ajudarà a preparar les comunitats per als reptes del canvi climàtic, i fomentarà la innovació i digitalització en la gestió de l'aigua. Amb un enfocament en la resiliència climàtica i el desenvolupament sostenible, l'Observatori de l'Aigua representa un pas important cap a la sostenibilitat ambiental i la reducció de la desigualtat. 

Propers passos

En els propers mesos, Aigües de Manresa treballarà en la redacció del reglament intern, i en la composició del plenari i les meses de treball. 
El projecte Sostenibilitat en el cicle de l'aigua. Un projecte de digitalització i transformació del territori és finançat amb fons provinents de la Unió Europea - NextGenerationEU en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), concedits pel Ministeri per la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic.