El passat 10 d'octubre es va portar a terme una jornada de treball intern per als beneficiaris de la primera i la segona convocatòria dels projectes PRTR del Cicle de l'Aigua a Sevilla. Durant la jornada, sis empreses han tingut l'oportunitat de presentar els avançaments dels seus projectes: EMASESA, Aigües de Manresa, Hidrogea, Aguas de Burgos, EMMASA i NILSA.
La project manager de Telecontrol, Marina Lloys, ha explicat l'actualització del sistema de telecontrol i SCADA amb electrònica i software lliure, LoRaWAN, 4G i NBiOT que està portant a terme Aigües de Manresa.
Aquesta actualització, que implica la migració progressiva de 215 punts de telecontrol sense interrupció de servei, suposa un desafiament tecnològic significatiu. La modernització garantirà un sistema més segur, eficient i escalable, promovent l'ús de tecnologies lliures i obertes en la gestió pública.
Com serà aquest nou sistema?
El nou sistema de comunicacions que està desenvolupant Marina Lloys i el seu equip, té com a objectiu final substituir l'SCADA tradicional per una plataforma web centralitzada que integri totes les estacions a través d'URLs segures, i que oferirà una visualització a temps real d'alarmes, dashboards i gràfics, permetent la monitorització dels estats de les més de 200 instal·lacions que gestiona l'empresa.
El nou sistema es basa en microprocessadors com Raspberry PI i targetes SMARC, que no només gestionen els SCADA de cada instal·lació de manera independent, sinó que a més funcionen com a Controladors Logics Programables (PLC). Aquestes Raspberry Pi estan programades amb software lliure com Python i Node - RED, que permeten l'automatització i el control local dels processos, garantint una operació resistent i flexible a les necessitats de cada moment.
La infraestructura de comunicacions migrarà un sistema de ràdio analògic amb protocols Modbus, a xarxes 4G utilitzant protocols MQTT. A més, s'implementaran túnels OpenVPN i xarxes MPLS per millorar la seguretat en la transmissió de dades. En cas de fallada de la xarxa principal, un sistema secundari basat en LoRaWAN assegurarà la comunicació de les dades crítiques d'aquestes instal·lacions amb el centre de control. Cada instal·lació emmagatzemarà localment les dades, cosa que permetrà la recuperació d'informació en cas de fallades i garantirà que es transmetin dades validades al centre de control un cop recuperada la comunicació.
LoRaWAN no tant sols actuarà com a backup en la comunicació de les instal·lacions, sinó que s'implementarà de manera integral en tot el sistema, incloses les comunicacions dels dataloggers i la gestió de la telelectura remota. Els dataloggers propietaris seran substituïts per dispositius basats en hardware i software lliure, com l'ESP32, programats amb MicroPython. Aquests dataloggers recolliran dades dels sensors i els transmetran al centre de control entre una i quatre vegades al dia, utilitzant LoRaWAN o NBiOT per optimitzar la connectivitat. La implementació de gatways LoRaWAN en totes les instal·lacions facilitarà la telelectura remota dels sensors, reforçant la eficiència i fiabilitat del sistema.