Alícia presenta la collita 2010 de l'Oli d'oliveres mil·lenàries del Sènia

L'oli es caracteritza per un sabor suau i equilibrat

Publicat el 10 de desembre de 2010 a les 14:33

Ampolles de la collita 2010 de l'Oli d'oliveres mil·lenàries del Territori del Sènia. Foto: Estefania Escolà

La Fundació Alícia ha acollit, aquest divendres, la presentació de la collita 2010 de l'Oli d'oliveres mil·lenàries del Territori del Sènia. Es tracta de la tercera collita produïda per aquest tipus d'oli que, segons la presidenta de l'Associació Territori del Sènia, Pepi Cid, es caracteritza per un sabor suau i equilibrat, afruitat, dolç i picant. Segons ha explicat Cid, aquestes qualitats venen donades per una varietat, la farga, que només es pot trobar al Territori del Sènia. En aquest indret també hi ha la major concentració d'oliveres mil·lenàries del món, concretament 4.157. Uns arbres que, segons Pepi Cid, són "monuments dignes de ser declarats Patrimoni de la Humanitat".

Si durant la collita 2008 només n'hi havia un, ara ja són set els molins que venen aquest oli verge extra que s'extreu de les oliveres mil·lenàries. Es tracta del Molí de la Creu, Acomont, Alboredes, Monrebre, Cervol, Godall i Càlig.

Aquesta iniciativa forma part d'un projecte pilot finançat pel Ministeri de Medi Ambient i Medi Rural i Marí per posar en valor les més de 4.000 oliveres mil·lenàries existents al Territori del Sènia.

L'acte de presentació de la collita d'enguany ha estat presidit pel conseller d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural, Joaquim Llena, que ha recalcat que amb la creació d'aquest oli es posa en valor un territori. Segons Llena, "és una manera d'aprofitar el patrimoni natural, posar-lo en una ampolla i vendre'l". El conseller ha donat molta importància a iniciatives com aquesta perquè "permeten dinamitzar el món rural".

La Mancomunitat del Territori del Sènia està formada per 24 municipis, 12 de valencians, 9 de catalans i 3 d'aragonesos. Les oliveres mil·lenàries es troben en 18 d'aquests municipis que representen el 14,5% del territori i ocupen al 13% de la seva població.

D'aquesta collita, es comercialitzaran més de 12.000 ampolles que es trobaran, principalment, en botigues especialitzades i gourmet. La xarxa de comercialització, segons Pepi Cid, és una de les qüestions que encara "cal acorar".