Alumnes de l'Escola Agrària coneixen el Jabugo a Portugal i Huelva

Publicat el 04 de novembre de 2017 a les 17:35
Actualitzat el 04 de novembre de 2017 a les 17:39
Amb vocació de promoure la mobilitat formativa dels alumnes del Cicle Formatiu de Producció Agroecològica, l'Escola Agrària de Manresa ha realitzat un viatge tècnic de tres dies al sud de Portugal i a la província de Huelva. Hi van participar trenta-un alumnes i dues professores.

Buscant conèixer la producció de porc ibèric ecològic es van visitar dues finques a la Sierra de Aracena, on es produeix el pernil de Jabugo, denominació d'origen a la qual pertanyen. L'Eduardo Donato és un català que va comprar la finca Dehesa Maladúa, on ha recuperat la raça Manchado de Jabugo i on produeix els pernils més cars del món amb preus que superen els quatre mil euros per unitat. L'altra finca de producció de pernil ecològic de Jabugo és una explotació familiar anomenada Montefrío, on els alumnes van poder veure com realitzen el cicle integral de producció de porc ecològic i els seus transformats a partir de vint verres productives.

Es van visitar tres finques més a l'Alentejo i l'Algarve, sud de Portugal, per a conèixer projectes socials i productius alternatius. El Lugar de l'Olhar Feliz és un jardí botànic comestible, que col·labora amb altres projectes similars de zones climàtiques mediterrànies, com Califòrnia, Àfrica del Sud,... Disposa de centenars de varietats locals i exòtiques de cítrics, magraners, garrofers, plantes crasses, aromàtiques i medicinals. Tamera és un experiment social alternatiu on hi conviuen més de dues-centes persones, amb l'objectiu de treballar per la pau al món a través del canvi personal, la millora de les relacions interpersonals a través de l'amor lliure i la intermediació. La Quinta Vale da Lama, és un projecte d'ecoturisme sostenible amb una gestió holística de l'aigua. 

Aprofitant l'oportunitat del viatge, es va gaudir de les extraordinàries platges de Portimao i es va fer una breu visita a Sevilla.