Apliquen una solució basada en la natura per tractar els fangs de la depuradora del Pont

Aquest juny ha entrat en funcionament el nou sistema de deshidratació de fangs amb llits de macròfits

Llit de macròfits per assecar fangs a la depuradora del Pont de Vilomara
Llit de macròfits per assecar fangs a la depuradora del Pont de Vilomara | Aigües de Manresa
Redacció
10 de juliol del 2024

En un esforç per millorar la gestió dels fangs generats durant el procés de depuració de les aigües residuals, Aigües de Manresa, com a gestora de la depuradora del Pont de Vilomara ha implementat un sistema d'assecatge i estabilització basat en llits de macròfits. Les obres que s'han portat a terme durant la segona meitat del 2023, han permès que aquest 2024 ja entri en funcionament el nou sistema corresponent a quatre llits de macròfits per al tractament dels fangs produïts en el procés de depuració.

Els llits de macròfits són una solució ecològica i eficient que aprofita la capacitat natural de les canyes per assecar i estabilitzar els fangs. L'obra ha estat executada per l'empresa bagenca ICMAN i ha estat subvencionada per l'Agència Catalana de l'Aigua amb un pressupost de 302.584,06 euros més IVA.

Com funciona una planta amb llit de macròfits?

El tractament de fangs ha estat un desafiament constant per a les plantes de depuració. Tradicionalment, es fa mitjançant màquines deshidratadores que requereixen un manteniment important i són grans consumidores d'energia. A Catalunya, ja hi ha diverses instal·lacions que utilitzen llits de macròfits, però el Pont de Vilomara ha introduït un element innovador utilitzant lones en lloc de formigó,.

Un llit de macròfits és un sistema de tractament de fangs a través de plantes, com el canyís, que es planten sobre un llit de grava i sorra, que és on s'hi diposita el fang a assecar i ajuden a l'assecatge i estabilització del fang abans de retirar-lo. El canyís s'alimenta de la matèria orgànica i nutrients del fang i alhora ajuda a millorar la filtració augmentant així el seu assecatge.

A la comarca del Bages només existia una planta igual, La Figuerola a Castellnou de Bages, però aquest sistema ja fa anys que s'utilitza en altres llocs de Catalunya. No només redueix la quantitat de fang produït, sinó que també minimitza els costos operatius i energètics de la planta.