Cardona Històrica impulsa un obrador per revalortizar la sal com a producte gourmet

Entrarà en funcionament al juny gràcies a un ajut Leader

  • El nou Obrador de Sal de Cardona s'instal·larà al «botiquín» de la Muntanya -
Publicat el 14 d’abril de 2025 a les 15:38
Actualitzat el 14 d’abril de 2025 a les 15:43

El Parc Cultural de la Muntanya de Sal (PCMS), gestionat per la Fundació Cardona Històrica (FCH), acollirà l'Obrador de la Sal de Cardona, un espai destinat al tamisat, envasat i etiquetatge de la sal amb l'objectiu de revaloritzar-la com a producte gourmet. L'espai escollit per acollir l'obrador de la sal és l'antic magatzem i farmaciola conegut pels miners com el botiquín, un edifici en desús que es rehabilitarà i recuperarà.

L'Obrador formarà part de l'experiència de visita de la Muntanya de Sal i permetrà augmentar la producció de molinets de sal. "El nostre objectiu és que el màxim de visitants marxi amb un molinet de sal com a record d'una experiència única i, sobretot, per la satisfacció d'adquirir un producte gourmet, pur i amb molta història", explica Francesc Ponsa, director general de la FCH.

L'or blanc

La comercialització de la Sal de Cardona, coneguda històricament com l'or blanc, enllaça amb els orígens de la població i en l'estratègia de branding turístic. A l'edició de la Festa de la Sal del 2022 la FCH va començar a comercialitzar la Sal de Cardona, mitjançant la col·laboració amb Salinera de Cardona. Des d'aleshores, cada any s'ha evolucionat en la comercialització i la distribució: "des del Neolític, la sal cardonina ha estat font de riquesa. Estirar aquest fil comercial suposa un rencontre amb les arrels històriques de la vila. En aquest sentit, l'objectiu per aquest 2025 és arribar a la xifra de 15.000 molinets venuts", afirma Ponsa.

"Junts, fomentem una col·laboració basada en la confiança i el respecte, per contribuir al creixement sostenible del nostre entorn", sosté David Gaspar, director de Salinera de Cardona, empresa que subministra la sal provinent de la mateixa vall salina.

L'Obrador de la Sal de Cardona compta amb un ajut Leader del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya que té per objectiu incentivar actuacions que fomentin el desenvolupament local i impulsin la diversificació de les economies rurals. També té un ajut de la Fundació "La Caixa" per contribuir al finançament d'un tamisador vibratori per obtenir diferents tipus de sal. Està previst que entri en funcionament el proper mes de juny.

Pura, cristal·lina i amb valor afegit

L'origen de la Sal de Cardona es deu a l'evaporació d'un mar interior fa uns 36 milions d'anys. Des de temps immemorials, la Sal de Cardona ha gaudit de fama i renom. Ha estat considerada una de les millors sals del món degut a la seva major capacitat saladora i les virtuts medicinals atribuïdes per la saviesa popular.

La sal extreta del jaciment de Cardona està considerada de màxima puresa (amb el 99'97% de clorur sòdic). S'obté d'esmicolar la roca extreta del cor del diapir de la vall salina de Cardona. La seva estructura cristal·lina compacta explica la seva puresa i alta concentració.

A més, té el valor afegit de contribuir al manteniment, conservació i divulgació del patrimoni natural, històric, monumental i industrial de Cardona. La FCH reinverteix els beneficis de la venda de la sal en la conservació del seu patrimoni i, a més, contribueix a l'adquisició d'hàbits d'autonomia personal i social a les persones usuàries del Servei de Teràpia Ocupacional de l'AMISOL, que són els encarregats d'etiquetar i envasar la sal.