Càritas i Creu Roja continuaran a la seva seu del Sagrat Cor, que tornarà a fer de residència

L'Oller del Mas ha adquirit l'edifici a l'orde de les serventes del Sagrat Cor de Jesús i donarà un nou ús a les seves habitacions

Fina Farrés i Frank Margenat durant la signatura del contracte de lloguer
Fina Farrés i Frank Margenat durant la signatura del contracte de lloguer | Pere Fontanals
27 de febrer de 2024, 14:35
Actualitzat: 14:48h
Josefina Farrés, de Càritas Arxiprestal Manresa, i Frank Margenat, com a responsable de la promotora Drogueda Can Planas, societat vinculada a l'Oller del Mas, han signat aquest dimarts el contracte per a què l'entitat pugui mantenir la seva seu social a la Residència del Sagrat Cor de Jesús del carrer del Joc de la Pilota durant els propers 10 anys. L'acord contempla un lloguer per sota del preu de mercat, i que l'entitat faci ús dels mateixos espais que fins ara: la primera planta i part de la planta baixa i el soterrani. Creu Roja Manresa, que actualment ocupa bona part de la segona planta, també continuarà a l'edifici fins que no finalitzi les obres d'adequació de la seva nova seu al carrer Saclosa, que preveu completar en dos o tres anys.

D'aquesta manera es tanca la renovació de l'acord que Càritas tenia amb la propietat de l'immoble, que fins fa poc era de l'orde de les serventes del Sagrat Cor de Jesús. Com va avançar NacióManresa el maig de 2022, l'orde va advertir a Càritas que no renovaria el contracte que els lligava perquè tenia la voluntat de treure un rendiment econòmic de l'edifici, que antigament, quan l'orde era a Manresa, havia estat una residència femenina d'estudiants. Gràcies a la intermediació de la pròpia entitat, la societat Drogueda Can Planas ha arribat a un acord amb l'orde religiosa per a la seva compra, i d'aquesta manera Càritas podrà mantenir-s'hi, com a mínim, 10 anys més.
 

Una solució d'allotjament per atraure talent

Càritas i Creu Roja mantindran la seva seu a l'edifici de l'antiga Residència del Sagrat Cor de Jesús, però la nova propietat explotarà les estances que fins ara es trobaven desocupades. Es tracta d'una seixantena d'habitacions que, un cop s'adeqüin a la normativa actual, en seran unes quaranta. "La voluntat és que aquestes habitacions ajudin a dinamitzar el Centre Històric de Manresa amb estudiants i amb persones que aportin talent a la ciutat", ha explicat Frank Margenat.

De manera que l'edifici recuperarà la seva funció de residència, però no només d'estudiants, "sinó de persones de fora que voldrien treballar a la ciutat, però que el mercat de l'habitatge els és inaccessible o molt car", ha explicat. En el seu cas pràctic, Margenat ha explicat que "a Oller del Mas, a vegades necessitem contractar un perfil de treballador molt concret que hem d'anar a buscar a fora, però que és difícil que accepti venir si no té cobert l'habitatge". Però, en tot cas, "aquesta no és una necessitat exclusiva nostra".

La residència, formada per habitacions, tindrà coberts els serveis comunitaris, com la cuina o les rentadores, de manera que "pot cobrir les necessitats tant d'estudiants de fora de Manresa, com de persones que arriben de fora per treballar". Per això, Margenat no s'ha estat de dir que la residència "ajudarà a captar talent de fora" i també "dinamitzarà aquesta zona del Centre Històric".

A partir d'ara, la promotora ha d'adequar la futura residència a la normativa vigent abans d'iniciar la nova activitat. "En tot cas, però, no estem parlant d'obres majors", de manera que la promotora espera poder-ho engegar a curt termini.

Dos anys de col·laboració

La col·laboració entre Càritas Manresa i l'Oller del Mas es va iniciar el 2022, quan el celler va destinar una part del preu de venda d'una remesa etiquetada especialment del vi Bernat Oller a l'entitat.

Aquesta col·laboració s'ha ampliat aquest 2024, coincidint amb la signatura de l'acord, amb la contribució del celler, amb 3.000 euros, a finançar el projecte socioeducatiu Activa't a l'Hort de formació bàsica i de treball i gestió de l'hort col·lectiu de l'entitat.