Dones Rurals i Urbanes, desenvolupat per Ampans, aconsegueix un alt índex d'insercions laborals

El 70% de les participants han aconseguit un contracte laboral o han ampliat la seva formació per millorar el seu perfil professional

Participants al programa Doners Rurals i Urbanes d'Ampans
Participants al programa Doners Rurals i Urbanes d'Ampans | Ampans
Redacció
28 de juny de 2024, 07:38

El programa Dones Rurals i Urbanes d'Ampans pensat per donar suport a dones a l'àmbit rural i urbà, ha atès un total de vint dones de la comarca del Bages amb l'objectiu d'acompanyar-les en el procés d'inserció al mercat de treball. El programa desenvolupat pel Servei d'Orientació, Formació i Ocupació de la fundació Ampans ha aconseguit la inserció laboral de vuit dones als llocs de treball dels sectors químic, metal·lúrgic, educatiu, sociosanitari, de comerç i serveis. A més, de les participants, cinc dones han decidit incorporar-se a una formació per millorar-ne el perfil professional. Les dones participants tenien entre 20 i 55 anys i la majoria amb fills a càrrec.

Algunes mai no havien tingut cap experiència laboral, i les que havien treballat tenien decidit fer un canvi d'orientació laboral per millorar la seva qualitat de vida. El programa ha anat destinat a dones aturades residents a la comarca del Bages, amb un 35% de places reservades expressament a dones empadronades a municipis de menys de 5.000 habitants: Castellbell i el Vilar, Aguilar de Segarra, Gaià, Rajadell, Sant Salvador de Guardiola, Castellgalí i el Pont de Vilomara, entre d'altres localitats.

El programa ha desenvolupat vint itineraris individualitzats d'orientació laboral en tres àmbits diferents i en funció dels interessos i les necessitats de cada participant: Itinerari digital, Economia verda i Domini transversal. Aquests itineraris han inclòs sessions de competències transversals i específiques, mercat de treball, accions de recerca de feina, orientació i sensibilització d'aspectes personals, i tallers de competències digitals, a través d'eines necessàries per millorar les condicions de vida, autonomia i facilitar-ne l'accés al món laboral.

El grup ha visitat una desena d'empreses que han facilitat que les participants hagin pogut conèixer el teixit empresarial de la zona, descobrint llocs de treball i sectors com el metal·lúrgic, el químic i la logística, on algunes de les dones han accedit a una feina gràcies al suport del programa. També han pogut conèixer projectes liderats per dones i testimonis com ara una emprenedora que va obrir una botiga de cosmètica natural i vegana. Durant la visita els va explicar com va ser l'inici del projecte, el procés de creació i desenvolupament i què implica emprendre com a dona. Entitats com el Servei d'Informació i Atenció a les Dones (SIAD) han col·laborat donant a conèixer els recursos de què disposen com a dones i tallers d'apoderament i feminismes, per trencar estigmes sobre els rols de gènere.

El programa desenvolupat per Ampans ha comptat amb el suport de la Fundació Vinci Espanya, una organització privada sense ànim de lucre que actua com a enllaç d'unió entre les empreses del Grup Vinci a Espanya. Responsables d'aquesta fundació han visitat Ampans i s'han entrevistat amb les professionals del servei per valorar de primera mà els resultats, destacant l'impacte positiu que ha tingut en les participants. L'orientadora Estel Romera, professional del Servei d'Orientació, Formació i Ocupació de la fundació Ampans, ha destacat la capacitat transformadora del programa. "El fet que hagin pogut compartir durant 8 mesos experiències i aprenentatges entre dones molt potents, les ha apoderat i les ha permès connectar amb altres situacions i poder conèixer millor a si mateixes", ha afirmat.