El Geoparc de la Catalunya Central ha tingut presència a la dissentena Conferència dels Geoparcs Europeus que s'ha celebrat a Islàndia, concretament al Geoparc de Reykjanes. Hi han participat el president del Geoparc, Eduard Mata, i el director científic, Ferran Climent, que ha fet una ponència sobre el pas pel Geoparc de la Catalunya Central de Charles Lyell, considerat el pare de la geologia moderna. L'any 1830, Lyell va fer estada a bona part de l'actual Geoparc de la Catalunya Central, on va portar a terme alguns estudis que van posar en valor el seu passat geològic. Lyell es va allotjar a Montserrat, on es va arribar a entrevistar amb el Pare Abat, i també a Súria i a Mujal, de camí cap a Olot. També va passar per Cardona. En els seus estudis va deduir encertadament els principals elements estructurals del Geoparc i va descriure i fer esquemes de les principals roques que hi són presents.
La Conferència dels Geoparcs Europeus ha reunit 400 participants de 30 països i 90 geoparcs diferents. Al llarg de tres dies s'hi ha fet més de 150 presentacions i tallers al voltant del paper dels geoparcs en la preservació i posada en valor del patrimoni geològic i el desenvolupament d'aquests territoris d'arreu del continent. Els participants també van poder fer una visita de camp al Geoparc de Reykjanes, situat al contacte de les plaques tectòniques Euroasiàtica i d'Amèrica del Nord al llarg de la dorsal Centreatlàntica. Tot i que el 90% d'aquesta serralada es troba sota la superfície de l'oceà, s'eleva per sobre del nivell del mar a la península de Reykjanes. El territori és la llar de moltes formacions geològiques importants, algunes de les quals són completament úniques, incloent nombrosos tipus de volcans en almenys quatre zones volcàniques separades, amb centenars de fissures i falles obertes.
La Conferència és un esdeveniment bianual que té per objectiu connectar amb professionals i especialistes que treballen als Geoparcs d'arreu d'Europa per tal de compartir coneixements, aprendre i col·laborar a través de projectes. El president del Geoparc de la Catalunya Central, Eduard Mata, ho valora com "una oportunitat d'enriquir-nos intercanviant experiències i bones pràctiques de gestió i de desenvolupament sostenible dels territoris Geoparc, ja que compartim aquest patrimoni geològic excepcional que treballem per divulgar i protegir, al mateix temps que posem en valor la riquesa i el patrimoni que té el nostre Geoparc i que la Xarxa de Geoparcs Europeus reconeix i aprecia".